Élet-Stílus

Amerikaié a kémiai Nobel-díj is

A héten kezdték el a Nobel-díjak kihirdetését, a mai díjazott a kémia területén végzett kiemelkedő tevékenységet. A jövő héten kerítenek sort a közgazdasági és a Nobel békedíj odaítélésére.

Az amerikai Roger D. Kornberg kapja idén a kémiai Nobel-díjat – jelentette be ma Stockholmban a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A kutató biokémiai kutatásait értékelte az akadémia az elismeréssel. A tudós a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részekre történő átadásával foglalkozott.

Hétfő: orvosi díj

A Nobel-díj

„ A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudó-sok felkérése alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra például a közhiedelemmel ellentétben nem szervezetek, hanem személyek: akadé-mikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársa-ikat. Nemcsak az egyes jelöltek szemé-lyét illetően van titoktartási kötelezett-ségük a jelölőknek, hanem azt sem árulhatják el, hogy őket megkereste a díj odaítéléséről döntő bizottság. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcso-latos dokumen-tumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható.” (WIKIPEDI A)

Hétfőn az orvosi díjat hírdették ki. A díjazottak Andrew Z. Fire és Craig C. Mello amerikai tudós vehetik át idén az orvosi Nobel-díjat Stockholmban a Karolinska intézet illetékes bizottságától. A testület azért ítélte oda a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést a két amerikai tudósnak, mert felfedezték a genetikai információáramlás ellenőrzésének alapmechanizmusát.

Kedd a fizikusok napja

John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat. Az akadémia indoklása szerint a tudósok a világegyetem, a naprendszerek és a csillagok keletkezésével kapcsolatos, e folyamatok mélyebb megértését segítő kutatómunkájukért kapják az elismerést. A pontos téma – a Világegyetem mikrohullámú háttérsugárzása feketetestjellegének és anizotrópiájának felfedezése – kissé misztikus a hozzá nem értők számára.

A díjazottak nevét szigorúan csak a díj odaítélése után ismerheti meg a világ. Természetesen számtalan esélylatolgatás lát napvilágot, s a szakmai közönség is sokat vitatkozik az esélyesekről. Tavaly a fizikai Nobel-díjat a fény természetének megismerése terén működő szakemberek kapták.

Öt kategória

Hétfőn az orvosi díjnak a Karolinska Intézet adott helyet, amely az európai orvosi kutatások élvonalában végez kiemelkedő szakmai tevékenységet. A Karolinska Intézetben kezdődtek pár éve a rádiótelefonok sugárzásával kapcsolatos kutatások, illetve a mai napig folynak az immáron harmadik generációs adattovábbítás emberre gyakorolt hatásával összefüggő vizsgálatok

A keddi nap aktualitása a fizikai területen kiosztandó elismerés volt. A fizikai és a kémiai díjakat a Svéd Tudományos Akadémia adja át.

Szerdán a kémiában élenjáró kutató kiemelkedő teljesítményét értékeli a bizottság. Jövő hétfőn a közgazdasági Nobel díjakat hirdetik ki.

Különösen izgalmasnak látszik a jövő pénteki Nobel-békedíj odaítélése, amely az évek folyamán a legnagyobb meglepetéseket okozta.

Mennyit ér a díj?

Minden díjazott az értékes szakmai elismerés mellett 10 millió svéd koronával, több mint 1 millió euróval, azaz mintegy 268 millió forinttal gazdagabban folytathatja pályafutását. A Nobel által alapított díj szakmai oldalról természetesen sokkal értékesebb, hiszen évente csak néhány személy kapja meg azt, meglehetősen nagy nyilvánosság mellett.

Egy díjat egy évben legfeljebb három személy között oszthatnak meg: ekkor a díj és az ezzel járó összeg is megoszlik. Nem ritka, hogy egy-egy évben valamilyen területen nem adnak ki díjat. Ilyenkor az arra az évre szánt pénzösszeg is visszaszáll az alapítványra. Érdekes szabály, hogy elhunyt személy munkája nem díjazható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik