Élet-Stílus

Megnyílt a frankfurti könyvvásár

admin
admin

2006. 10. 03. 16:06

Száztizenegy ország részvételével kedden megnyílt a világ legrangosabb irodalmi seregszemléjének tartott frankfurti könyvvásár.

A Majna-parti városban az ötvennyolcadik hasonló vásárt rendezik, s ez alkalommal a díszvendég India lesz. Több mint 14 futballpályának megfelelő nagyságú területen mintegy hétezer hazai és külföldi kiállító mutatja be könyveit, illetve sajtókiadványait, amelyek száma becslések szerint megközelíti a 400 ezret. A vásárra időzített, újonnan megjelenő könyvek száma pedig 110 ezer körül mozog. Az idei könyvvásár egyik súlypontja a digitalizálás, ami online könyvtárak létrehozását teszi lehetővé, s ami az elkövetkező években még inkább forradalmi változásokat hozhat a könyvelőállításban.

A kiállítás kedden szakmai nappal kezdődött, a nagyközönség számára szerdán nyitja meg kapuit. A rendezők az elmúlt évek adataiból kiindulva arra számítanak, hogy vasárnapig mintegy 300 ezer látogató keresi fel a világ legnagyobb könyves szakvásárát.

Magyarország, amely 1999-ben volt a frankfurti könyvvásár díszvendége, ez alkalommal is reprezentatív bemutatóval vesz részt. A magyar standot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) és a Collegium Hungaricum, azaz a berlini Magyar Kulturális Intézet közösen szervezte, s annak tematikája kettős. Egyrészt az 1956 ötvenedik évfordulója alkalmából a magyar forradalmat idézi fel, másrészt a Németországban zajló magyar kulturális évad keretében a kortárs irodalomról igyekszik szemléltető képet adni. Ennek jegyében két, német nyelven ezúttal megjelenő könyv bemutatására kerül sor.

Az egyik Rainer M. László Nagy Imréről szóló könyve, míg a másik egyfajta “szerelmi vallomás” a német fővároshoz, s a Berlin, Meine Liebe címet viseli. A könyvben azok a magyar írók – köztük Nádas Péter, Dalos György, Konrád György, Kertész Imre vagy épp Esterházy Péter írja le a német fővárossal kapcsolatos élményeit, akik az elmúlt években ösztöndíjas művészként hosszabb időt töltöttek a német fővárosban.

A világ legnagyobb könyvvására nemcsak a több mint száz ország irodalmi bemutatkozására ad lehetőséget, hanem számos nemzetközi tekintélyű író és költő találkozójára és kulturális eszmecseréjére, továbbá a könyvszakma több rangos kitüntetésének átadására is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.