Élet-Stílus

Két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat

admin
admin

2006. 10. 03. 12:44

A héten adják át a Nobel-díjakat, a mai díjazottak a fizika területén végeztek kiemelkedő tevékenységet. A héten még átadják a kémiai Nobel-díjakat is.

Nobel-díj

„A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetői, akadémikusok, tudó-sok felkérése alapján történik. Irodalmi Nobel-díjra például a közhiedelemmel ellentétben nem szervezetek, hanem személyek: akadé-mikusok, egyetemi professzorok, szerzői szervezetek elnökei jelölhetik pályatársa-ikat. Nemcsak az egyes jelöltek szemé-lyét illetően van titoktartási kötelezett-ségük a jelölőknek, hanem azt sem árulhatják el, hogy őket megkereste a díj odaítéléséről döntő bizottság. A Nobel-díjak jelölésével és odaítélésével kapcso-latos dokumen-tumok archívuma kereken ötven évig nem kutatható.” (WIKIPEDIA)

John C. Mather és George F. Smoot személyében két amerikai tudós kapja idén a fizikai Nobel-díjat – jelentette be kedden Stockholmban a svéd királyi akadémia. Az akadémia indoklása szerint a tudósok a világegyetem, a naprendszerek és a csillagok keletkezésével kapcsolatos, e folyamatok mélyebb megértését segítő kutatómunkájukért kapják az elismerést.

A díjazottak nevét szigorúan csak a díj odaítélése után ismerheti meg a világ. Természetesen számtalan esélylatolgatás lát napvilágot, s a szakmai közönség is sokat vitatkozik az esélyesekről. Tavaly a fizikai Nobel-díjat a fény természetének megismerése terén működő szakemberek kapták.

Tegnap az orvosi díjat vehették át a díjazottak

Andrew Z. Fire és Craig C. Mello amerikai tudós vehette át idén az orvosi Nobel-díjat Stockholmban a Karolinska intézet illetékes bizottságától. A testület azért ítélte oda a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést a két amerikai tudósnak, mert felfedezték a genetikai információáramlás ellenőrzésének alapmechanizmusát.

Öt kategória

A keddi nap aktualitása a fizikai területen kiosztandó elismerés. A fizikai és a kémiai díjakat a Svéd Tudományos Akadémia adja át.

Hétfőn az orvosi díjnak a Karolinska Intézet adott helyet, amely az európai orvosi kutatások élvonalában végez kiemelkedő szakmai tevékenységet. A Karolinska Intézetben kezdődtek pár éve a rádiótelefonok sugárzásával kapcsolatos kutatások, illetve a mai napig folynak az immáron harmadik generációs adattovábbítás emberre gyakorolt hatásával összefüggő vizsgálatok

Szerdán a kémiában élenjáró kutatók vehetik át kiemelkedő teljesítményeikért az elismerést. Jövő hétfőn a közgazdasági Nobel díjak találnak gazdára.

Különösen izgalmasnak látszik a jövő pénteki Nobel-békedíj odaítélése, amely az évek folyamán a legnagyobb meglepetéseket okozta.

Mennyit ér a díj?

Minden díjazott az értékes szakmai elismerés mellett 10 millió svéd koronával, több mint 1 millió euróval, azaz mintegy 268 millió forinttal gazdagabban folytathatja pályafutását. A Nobel által alapított díj szakmai oldalról természetesen sokkal értékesebb, hiszen évente csak néhány személy kapja meg azt, meglehetősen nagy nyilvánosság mellett.

Egy díjat egy évben legfeljebb három személy között oszthatnak meg: ekkor a díj és az ezzel járó összeg is megoszlik. Nem ritka, hogy egy-egy évben valamilyen területen nem adnak ki díjat. Ilyenkor az arra az évre szánt pénzösszeg is visszaszáll az alapítványra. Érdekes szabály, hogy elhunyt személy munkája nem díjazható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.