Élet-Stílus

Szabadok, designerek, hollandok

Feldarabolt lakókocsiból kialakítható piknik-tér, drótlábakon álló sörösüvegtartó, kerekeken mozgó hintaszék - holland designerek meghökkentő munkáiból nyílik tárlat október 7-én az Artus Galériában.

A Bocht – Szabad Formaadók Hollandiából című kiállítás elnevezése utalás a művészek közös – az amszterdami fakikötőben, a Danzigerbocht elnevezésű utcában található – műhelyére. Az utcanévből a bocht szó pedig annyit tesz: kanyar. A kiállítók célja, hogy betekintést adjanak a modern formatervezés és a design iránt érdeklődő hazai közönségnek a holland formakultúra egy sajátos szeletébe, amit úgy hívnak: szabad formaadás.

Szabad Formaadás

A szabad formaadás (vrije vormgeving) jellegzetesen holland kezdeményezés. Olyan művészeti irányzat, amely az iparművészet területeit járja be ugyan, de magára nézve nem tartja kötelezőnek sem azok hagyományait, sem a vélt befogadói igényeket. Céljai
gyakran túlmutatnak az alkalmazott művészeten: kötetlenül gondolkodik tárgyakról, terekről, környezetről.

A szabad formaadás fogalma a 90-es években vált széles körben elterjedtté Hollandiában. A „vrij” (szabad) szó értelemszerűen az alkotói függetlenségre, az egyéni beállítottságra, a „vormgeving” (formaadás) szó pedig az alkotások gyakorlati felhasználására utal. Az elnevezéssel nemcsak az volt a cél, hogy kitágítsák a formakultúrához kötődő művészeti ágakat jelölő korábbi fogalmak – mint pl. „iparművészet” vagy „kézművesség” – korlátozott jelentését, hanem hogy kifejezzék ennek az új szemléletű művészeti iránynak a különállását a formakultúrán belül.

Öncélú design

Természetesen számtalan, hagyományosan a design alá sorolható termékre és alkotásra vonatkoznak a szabad formaadás jellegzetességei. Ez utóbbi mégis öncélúbb, mint a technológiai értelemben kimódoltabb és rendszerint kommersz megoldásokat alkalmazó design. A szabad formaadás keretén belül a művészi látásmód és az önkifejezés kerül az olyan gyakorlati szempontok elé, mint a termelés vagy az ergonómia. Nem elsősorban a tárgyi
funkciók művészi igényű kielégítésére törekszik, mint általában a design; inkább a művészi ötletek szabad formába öntése a célja.

Amellett, hogy a munkáknak gyakorta van önálló, konceptuális jellemzőjük, a szabad formaadás alá sorolható alkotások éppen úgy lehetnek egyéni kezdeményezések, mint megbízások eredményei. A design termékek szokásos terjesztési csatornái mellett a szabad formaadás saját „hálózattal” is rendelkezik.

A kiállításon Jair Straschnow, Maxime Asiau, Martijn van den Bosch, Kevin van Braak, Wouter Nieuwendijk és BK-Fabrics műveit tekintehtik meg az érdeklődők. A hazai designereket Kamarás Zsolt képviseli.

/ Bocht – Szabad Formaadók Hollandiából
ARTUS Galéria (1116 Budapest, Sztregova u. 7.)
Nyitva: október 7-29-ig minden nap 10-18 óra között.
Megnyitó: október 6. péntek 19 óra./

Ajánlott videó

Olvasói sztorik