Élet-Stílus

Kitüntetést kap Kertész Imre

Kertész Imrének ítélte oda ebben az évben egy pártok feletti német kultúrpolitikai társaság, a Deutsche Gesellschaft a díját, amelyet a német és az európai társadalmon belüli megértés javításához kiemelkedően hozzájáruló személyiségek számára hozott létre.

A Nobel-díjas magyar író Európa huszadik századi történelmének jobb megértéséhez hozzájáruló irodalmi életművéért részesül a kitüntetésben – indokolta a döntést a Deutsche Gesellschaft. A díjat első ízben 2005-ben, a berlini fal leomlásának 15. évfordulója alkalmával ítélték oda. Akkor Angela Merkel német kancellár és Wolfgang Thierse, a Bundestag alelnöke kapta az elismerést. A kitüntetés egy szobrocskával és ötezer eurós pénzösszeggel jár. Az utóbbit a díjazottnak módjában áll átadni egy fiatal művésznek vagy kutatónak.

A Deutsche Gesellschaftot a német politika és közélet ismert személyiségei hozták létre pártok feletti társaságként, „az európai és a német egység előmozdításának” céljával. Alapítóinak sorában olyan nevek szerepelnek, mint Willy Brandt volt kancellár, Johannes Rau volt szövetségi elnök, Martin Walser neves író és Armin Mueller-Stahl filmszínész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik