Élet-Stílus

Rákkeltő anyag a McDonald’s és a Burger King termékeiben

Amerikai orvosok egy csoportja pert kezdeményezett a McDonald's és a Burger King éttermi láncok ellen is, miután rákkeltő anyagot találtak a kaliforniai éttermekben eladott sült csirkékben.

A Felelős Orvosok Bizottsága (PCRM) a Los Angeles-i legfelső bírósághoz fordult panasszal, hét éttermi lánctól követelve, hogy adjanak felvilágosítást a fogyasztóknak a kérdéses anyag jelenlétéről. A hét lánc – köztük a McDonald’s és a Burger King – éttermeiben pozitívnak bizonyultak a PhIP rákkeltő anyag (heterociklikus aminósav) sült csirkében való jelenlétét kimutató tesztek, és ez az anyag a sültcsirke túlzott mértékű, olajban történt sütésekor keletkezhet. A PhIP szerepel az államnak a vegyi anyagokra vonatkozó tiltó listáján.

Az orvosi szervezet California állam egyik törvénycikkére hivatkozik, amely kötelezővé teszi a cégeknek a tájékoztatást és a figyelmeztetést, amennyiben rákkeltő vegyi anyagok vannak jelen termékeikben. California államban más amerikai államokhoz képest szigorúbb élelmiszer-biztonsági szabályok vannak érvényben, és e szabályok révén visszaszorult az élelmiszerekbe kerülő vegyszerek használata. Az üzletek például kötelesek felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy ha bizonyos halféleségekben ólom található.

Az érintett éttermi láncok nem nyilatkoztak a kérdésről. Az orvoscsoport különben az idén már eljárást kezdeményezett a hasábburgonya (frit) tejérzékenységben szenvedők miatt kérdéses gluténtartalma miatt, illetve ezzel összefüggésben az elmaradt tájékoztatás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik