Élet-Stílus

Környezetbarát tervek a mobiltelefon-cégeknél

admin
admin

2006. 09. 29. 11:16

Egy mobiltelefon-gyártókat, hálózatszolgáltatókat, szállítókat, újrafeldolgozókat, fogyasztókat és környezetvédelmi szervezeteket tömörítő csoport a Nokia vezetésével a mobiltelefonok környezetvédelmi eredményeinek javítását tűzte ki célul.

A csoport az Európai Bizottság egyik kísérleti projektjének részeként jött létre. A projekt azt vizsgálja, hogy a különböző iparágak az érdekelt felekkel együttműködésben hogyan csökkenthetnék termékeik környezeti hatásait a termékéletciklus során.

A mobiltelefon-üzletágat a Nokia ajánlotta az Európai Bizottság figyelmébe. Az önkéntes csoport további tagjai a Motorola, a Panasonic Mobile Communications, a France Telecom/Orange, a Vodafone, a TeliaSonera AB, az Intel, az Epson, a Spansion and Umicore, illetve a WWF, a Finn Környezetvédelmi Intézet, a nagy-britanniai Környezetvédelmi, Élelmiszeripari és Vidéki Ügyek Minisztériuma, illetve az Európai Fogyasztói Szervezet (BEUC) voltak.

A csoport egy sor új kezdeményezés elindításában egyezett meg, amelyek célja a mobiltelefonok környezeti hatásainak csökkentése. Ezek között szerepel az energiafelhasználás csökkentése, egyes káros alapanyagok használatának mellőzése, a begyűjtési programok keretében összegyűjtött régi telefonok, illetve az újrafelhasznált készülékek számának növelése, valamint még alaposabb környezetvédelmi tájékoztatás a termékekkel kapcsolatban a felhasználók számára.

A Nokia vállalati kapcsolatokért és felelősségvállalásért felelős ügyvezető alelnöke, Veil Sundbäck elmondta: „A környezetvédő csoportokkal folytatott együttműködésünk révén számos módszert találtunk már arra, hogy a gyártástól kezdve az újrahasznosítás mikéntjéig a mobiltelefon termékéletciklusának minden szakaszában javíthassunk a környezetvédelmi mutatókon.”

Energiafelhasználás

A mobiltelefonok energiafelhasználásának csökkentése érdekében a gyártók megállapodtak abban, hogy olyan figyelmeztetőkkel látják el a mobiltelefonokat, amelyek jeleznek az akkumulátorok töltésének befejezésekor. A Nokia a jövő év közepétől tervezi a figyelmeztetők telepítését telefonjaira.

Becslések szerint amennyiben a világ mobiltelefon-felhasználóinak csupán mintegy 10 százaléka ezentúl kihúzza a konnektorból a töltőt, a megtakarított energia közel 60 ezer európai otthon éves energiaellátására lesz elegendő.

Káros anyagok eltávolítása

A csoport megegyezett abban, hogy a jelenleg hatályos szabályoknál is szigorúbban korlátozza, illetve teljes egészében beszünteti egyes, a gyártás során alkalmazott káros anyagok, többek között az égésgátlók és a ftalátok használatát.

A Nokia már nem használ brómozott égésgátlót (BFR) a mobiltelefonokhoz használt új nyomtatott áramkörein. A cég célja, hogy a jövő év elejére teljes egészében elhagyja a BFR-t új telefonjainak alkatrészeiről. A Nokia termékek tavaly óta nem tartalmaznak PVC-t.

A mobiltelefonok visszavétele és újrafelhasználása
A mobilszolgáltatók együttműködnek majd a gyártókkal és a többi érdekelttel annak érdekében, hogy növeljék az újrafelhasználás céljából visszahozott használt vagy már nem szükséges telefonok számát. A következő két évben a csoport áttekinti a jelenleg világszerte működő újrafelhasználási rendszereket, és kideríti, melyik és miért vált sikeressé. Számos piacon különböző ösztönző-programokat is kipróbálnak annak megértésére, hogy mivel lehet javítani a visszaszolgáltatási hajlandóságot.

Még több információ a fogyasztók számára

A csoport abban is megállapodott, hogy a mobiltelefonok környezeti hatásait illetően még több információt és részletes útmutatást ad a felhasználók számára. A vásárlók így alapos információk alapján választhatnak készüléket. A kezdeményezés első lépéseként a szakértők felmérik, hogy melyek a fogyasztók által igényelt konkrét információk. A felhasználók a kérdésekkel kapcsolatban a vásárlás színhelyén tájékozódhatnak majd.

Az akciótervvel kapcsolatban a WWF International politikai tanácsadója, Matthew Wilkinson elmondta: „A WWF örömmel dolgozott együtt ezen a kezdeményezésen az iparággal annak érdekében, hogy a szabályzásnak elébe menve a mobilszektor már most biztosítsa kedvező környezetvédelmi megítélését.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.