Élet-Stílus

Mikrotext: új eszköz a hamisítás ellen

A Xerox kutatói olyan betűtípust fejlesztettek ki, mely csak nagyító alatt olvasható, így biztonságosabbá teszi a személyes adatokat tartalmazó értékes dokumentumokat.

Az új képalkotási technikával akár 0,254 mm-es betűket is előállíthatunk, melyeket a hamisítók nem tudnak reprodukálni. A mikroszöveg méretét jól illusztrálja, hogy a betűtípus alkalmazásával akár egy 100 oldalas könyv is elfér egy A/4-es lapon.

Ezt megelőzően is alkalmaztak mikroméretű betűket a bankjegyhamisítás megnehezítésére, illetve csekkek, hitelkártyák hitelességének igazolására. Sok csekken például az aláírás vonalát több apró, szabad szemmel nem látható „aláírás” szó alkotja. Az újfajta digitális képalkotásnak köszönhetően a dokumentum bármely eleme – képek, vonalak, szövegek – tetszőleges mikrobetűkkel helyettesíthető.

Így például az általunk kibocsátott csekken olyan vonalra kerülhet aláírásunk, melyet saját nevünk, illetve címünk alkot! De akár a csekken normál méretben szereplő összeget is feltüntethetjük szabad szemmel nem látható méretben! A csekkeken túl például születési anyakönyvi kivonatok, illetve jogosítványok kiállításakor alkalmazható a Xerox új képalkotási technikája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik