Élet-Stílus

Hackereket toboroznak a terroristák

admin
admin

2006. 09. 28. 08:01

A francia titkosszolgálat szerint a terroristák egyik legújabb fegyvere az informatikai kalózkodás.

Internetes oldalakra való behatolásra radikális iszlámista csoportok hackereket keresnek – derül ki egy francia titkosszolgálati jelentésből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című francia napilap. A jelentés szerint a robbanószerkezetekben járatos szakértők mellett újabban informatikai kalózkodással foglalkozó hackereket (számítógépes behatolókat) keresnek radikális iszlámista csoportok. A francia elhárítás először márciusban bukkant egy olyan, az egyik legnagyobb francia internetes szolgáltató által fenntartott csevegő oldalra, amelyen iraki és afganisztáni „szent” (dzsihád) harcosok kerestek informatikai szakértőket két célból: kódolt internetes oldalakról betöréssel történő információszerzéshez és internetes oldalak vírusos tönkretételére.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy a minden gyanú felett álló internetes szolgáltatók által biztosított csevegőoldalak a terroristáknak védett és diszkrét teret biztosítanak a hackerek és a házi készítésű fegyverek, illetve robbanószerkezetek szakértőinek toborzásához. Vagyis a terroristák már nemcsak propaganda terjesztésre használják a világhálót, hanem a radikális csoportok logisztikai és operációs támogatására is.

Március óta a teljes francia titkosszolgálatot mozgósították a cyberteret is támadó terroristák ellen, s így derült fény a nyár folyamán a magukat Allah katonáinak nevező, internetező radikális iszlámisták közösségére, amelynek Brazíliában, Pakisztánban és Nagy-Britanniában vannak tagjai. Az iszlámista csevegő oldalak megfigyelése alapján a francia titkosszolgálat két gyanús csoportot azonosított Párizs közelében. Az egyik iraki harcokra vállalkozó „szent” harcosokat toborzott, a másikon pedig köztörvényes bűnözők által beszerzett, terrorista cselekményekhez használható eszközök cseréje folyt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.