Élet-Stílus

A hackerek a pénzünkre hajtanak

Napjainkban a magánemberek jelentik a hackerek és más számítógépes bűnözők fő célpontját – állítja a legfrissebb tanulmányában a Symantec számítástechnikai biztonsági vállalat.

A cég immár a tizedik alkalommal készítette el a Symantec Internet Threat Report című jelentését. A legfrissebb anyagból kiderül, hogy a jelenlegi támadások 86 százaléka magánszemélyek számítógépei ellen irányult. „Ennek oka, hogy a bűnözők a felhasználókat tekintik a biztonsági lánc leggyengébb láncszemének, és ők profitálni akarnak ebből a gyengeségből” – nyilatkozta Olaf Linder, a Symantec menedzsere.

Leginkább a webes alkalmazások sérülékenysége nőtt

A szakember szerint ezt elősegíti, hogy a magánemberek jóval kevesebbet törődnek a számítógépes biztonsággal, nem elég óvatosak, vagy nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel. A másik jelentősebb célpontcsoportba a cégek üzleti vezetői tartoznak, ellenük irányul a támadások fennmaradó 14 százaléka.

Az akciók elsődleges célja mára egyértelműen az anyagi haszonszerzés lett. Az ötven legelterjedtebb kártevő közül harminc alkalmas a személyes és bizalmas adatok, például a bankfolyószámlákkal kapcsolatos információk, kódok megszerzésére. A phishing – vagyis adathalász – e-mailek egyre rafináltabbak, egyre újabb változatok bukkannak fel, az elkövetők rendre új módszereket találnak ki.

A reklámlevelek többsége az Egyesült Államokból jön

A legtöbb kártevő (37 százalék) és a legtöbb spam e-mail (58 százalék) egyaránt az Egyesült Államokból származik, a második helyen mindkét rangsorban 10, illetve 13 százalékos adattal Kína található. A kéretlen elektronikus reklámlevelek egyébként jelenleg már a teljes e-mail forgalom 54 százalékát teszik ki.

DDoS-támadások a világban

A Symantec szakemberei naponta 60 000 aktív bothálózatot és 6000 támadást figyeltek meg. A DDoS-támadások 54 százaléka az Egyesült Államok ellen irányult, 42 százalékát pedig onnan indították. A legtöbb zombi-PC, az összes megfertőzött számítógép 20 százaléka ugyanakkor Kínában található. A Symantec a dokumentum elkészítésekor 180 országban elemezte az internetes forgalmat a 2006. januártól június végéig terjedő időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik