Élet-Stílus

A Fehér tenyér indul az Oscarért

Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című alkotása képviseli Magyarországot az Oscar-díj 2007. évi „legjobb idegen nyelvű film" kategóriájában – tudatta az MTI-vel hétfői közleményében a Magyar Filmunió.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre. A jelöltek listáját 2006. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 25-én 79. alkalommal kerül sor a hollywoodi Kodak Theatre-ben.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versenghetnek a nevezésért, amelyeket 2005. október 1. és 2006. szeptember 30. között mutatnak be a hazai mozikban. A jelölőbizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Balog Gábor operatőr, Báron György filmkritikus és Dettre Gábor filmrendező képviselte.

A Független Magyar Producerek Szövetségét Hutlassa Tamás, a Magyar Producerek Szövetségét Cirkó József, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Kende János, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) pedig Surányi András képviselte.

Hajdu Szabolcs a fiatal magyar rendezőgeneráció egyik legtehetségesebbnek tartott képviselője. A Fehér tenyér a harmadik játékfilmje, melyért a 37. Magyar Filmszemle rendezői díját, valamint a külföldi kritikusok díját megosztva kapta. Az alkotásnak ítélték oda a legjobb produceri díjat (Angelusz Iván, Reich Péter, Pataki Ágnes, Kovács Gábor), a film alkotógárdája vitte el a legjobb operatőrnek (Nagy András), a legjobb vágónak (Politzer Péter) járó jutalmat, valamint a közönségdíjat is elnyerte.

Az önéletrajzi elemeket ötvöző egyéni sportfilm nemzetközi értékesítésének jogát a filmszemlét követő berlini filmvásáron a francia székhelyű Onoma vásárolta meg.

A Fehér tenyér nemzetközi premierjére a Cannes-i Filmfesztiválon került sor, nagy sikerrel mutatták be a Rendezők Kéthete 2006-os programjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik