Élet-Stílus

A távozó üzleti vezetők adatokat is lopnak

Egy friss felmérés szerint a munkahelyüket elhagyó üzleti vezetők egyharmada visz magával bizalmas üzleti vagy személyes adatokat, kimutatásokat, és a vállalatok ezt nem tudják megakadályozni.

A YouGov 1385 vállalati vezetőt kérdezett meg felmérésében, akiknek 29 százaléka elismerte, hogy korábbi cégük elhagyásakor magukkal vittek különböző adatokat, információkat. A módszerek szerteágazóak, az érintettek egynegyede memóriakártyát, sőt MP3-lejátszót használt, 18 százalékuk viszont egyszerűen elektronikus levélben továbbította a számára fontos vagy érdekes anyagokat. Mindez azt mutatja, hogy a vállalatok az információrobbanás korszakában nem tudják kellőképp megvédeni bizalmas adataikat.

„A vállalkozásoknak többé már nem lenne szabad a munkavállaló saját etikai kódjára bízniuk információs tőkéjüket, és megfelelő rendszereket kell alkalmazniuk ennek védelme és megfelelő felhasználása érdekében” – magyarázta Tony Heywood, a felmérésre megbízást adó Hummingbird cég alelnöke. Ezen állítását még annak ismeretében is fenntartja, hogy a legtöbbször kevésbé fontos, az üzletet kisebb mértékben veszélyeztető anyagok kerülnek ki a cégektől. A legnépszerűbb „áldozatok” közé tartoznak a képzéssel, eljárási technikákkal kapcsolatos leírások, de a kíváncsi távozók 18 százaléka pénzügyi kimutatásokat, 14 százalékuk pedig az ügyfeleket érintő anyagokat is magával visz.

A munkaadók ugyan a legtöbbször igyekeznek tiltani a szerződésben a bizalmas anyagok engedély nélküli felhasználását vagy lemásolását, ennek betartását rendkívül nehéz ellenőrizni, tekintve az érintett információk kiterjedését, illetve a mára mindennapossá vált eszközök méretét és használatuk egyszerűségét. A szigorítási kísérletek – így például az azonnali üzenetküldő programok, chatoldalak, magánjellegű levelezés tiltása a munkahelyen – a legtöbbször azonnal tiltakozást váltanak ki, így meglehetősen nehéz megtalálni az arany középutat.

Érdekes adat, hogy az amerikai kereskedelmi minisztériumnál az elmúlt öt évben 1100 laptop tűnt el, és ezeken több esetben fontos, bizalmas adatok is voltak. Bár a minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy az anyagokat illetéktelen célokra használták volna fel, az elmúlt hónapok történései után nem meglepő, hogy egyre többen félnek személyes adataik ellopásától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik