Élet-Stílus

Önvédelem kár ellen

Az általánosan elterjedt cascoformák az alapbiztosítások, amelyek komplett csomagot képeznek, és egy kisebb összegű biztosítási díj fejében megtérítik az autó törése, sérülése vagy eltulajdonítása miatt keletkezett kárt. Ezek a kockázatok képzik a legtöbb casco biztosítás alapját: elemi és tűzkár, baleseti törés és lopás. A szerződésekben szinte általános, hogy a lopás vagy a baleseti törés fedezet különválasztható, de létezik önálló, kizárólag lopás ellen védelmet kínáló casco is (Generali, MAI).

Ha töréskár elleni fedezettel rendelkező casco biztosítást keresünk, részletesen meg kell ismerni a feltételeket, mivel a fogalom értelmezése nem egységes. Egyes cégeknél a törés-, illetve elemi kár része az üvegtörés is, másutt azonban erre külön kiegészítő biztosítást kell kötni, vagy csak egy drágább csomag megvásárlásával juthatunk ilyen fedezethez. A rongálással okozott károk kezelése minden esetben a töréskár biztosításának hatálya alá tartozik, kivéve azokat a rongálásokat, melyek lopással kapcsolatosak, mert azt a lopásbiztosítás fedezi.


Önvédelem kár ellen 1

KIEGÉSZÍTŐK. A közvetlenül a gépjárműhöz köthető alapkockázatokon túlmutató károk fedezete csak ritkán az alapcsomagok része. Szinte mindig csak magasabb díjú csomagok vagy kiegészítő biztosítások vásárlásával oldható meg.

Népszerű és csaknem minden biztosítónál elérhető kiegészítő a poggyászbiztosítás, amely a lezárt csomagtérben tárolt csomagok eltulajdonításakor térít. Az alaptartozéknak nem számító felszerelések (különösen az elektroakusztikai berendezések) is külön pontot jelenthetnek a szerződésben.

Gyakoriak a casco mellé kínált balesetbiztosítások, ezek a járműben ülők sérülése és baleseti halál esetén nyújtanak szolgáltatást. Speciális konstrukció az Allianz kiegészítő baleset- és életbiztosítása, mert az ügyfél döntése alapján a szerződő általános életbiztosításával bővíthető. Ez a kiegészítő nem csak baleseti halál esetén térít, és az autó hitelfedezeti biztosításaként is működhet.


KÉNYELEM. A szerződő magasabb fokú biztonságát szolgálják az általában szintén kiegészítőként igénybe vehető kényelmi szolgáltatások. Ezek közé tartozik a jármű használhatatlanná válása, ellopása esetén igénybe vehető kölcsöngépjármű-szolgáltatás. Az autóbérlés költségeit téríti meg a gépjármű elérhetetlenségének idejére, de legfeljebb a szerződésben meghatározott időtartamra.

Szintén a kárral kapcsolatos kényelmetlenségek enyhítését szolgálják az assistance-, illetve jogvédelmi szolgáltatások. Előbbi a káresemény járműhöz kötődő problémáit orvosolja (szállítás, tárolás költségei, segélyvonal), míg utóbbi a hivatali és jogi ügyintézés esetén nyújt tevőleges és anyagi segítséget (kárügyintézés, jogsegély, szakértők, ügyvédi és eljárási költségek fedezete).



Önvédelem kár ellen 2

IDŐTÉNYEZŐ. A biztosítók speciális igényeket kielégítő termékei közül leggyakoribb az idősebb (3-10 éves) járművekre igénybe vehető casco biztosítás, mely az ilyenkor már jelentősebb értékcsökkenést figyelembe véve alacsonyabb áron is elérhető. Feltétele természetesen az alacsonyabb szolgáltatási összeg (új érték meghatározott százaléka, illetve piaci érték).

Szintén speciális termék a több biztosítónál is igénybe vehető „totálkár” biztosítás (például: K&H, MAI). Csak a jármű ellopása, illetve teljes megsemmisülése esetén térít – a hagyományos termékhez képest mérsékeltebb áron.

A casco biztosítás területi hatálya: Európa, illetve a zöldkártyaegyezmény országai. Időbeli hatálya pedig határozatlan, vagyis a biztosítási díjjal fedezett időszak lejárta után szabadon felmondható. A legrövidebb biztosítható időszak általában a legritkább díjfizetési periódussal egyenlő (negyed év), ez alól csak a rövidebb időre köthető turistacasco jelent kivételt. Ilyen terméket kínál az Allianz, ahol a biztosítás 8 napos periódusokra, de legfeljebb 30 napra köthető; és a Generali, amelynek kínálatában 3, 7, 17 és 30 napra szóló biztosítás is választható. Ezek a szolgáltatások egyéb tekintetben megegyeznek az alap cascoszolgáltatásokkal.


BÓNUSZDÍJ. Biztosító választásakor hasznos lehet tájékozódni a kármentesség esetén, illetve a biztosítónál kötött más biztosítás esetén igénybe vehető kedvezményekről. Szinte általánosnak mondható, hogy 5-10 százalékos díjkedvezmény jár akkor, ha ugyanott kötjük meg a cascót és a felelősségbiztosítást, s a biztosítók ugyancsak 5-10 százalékos kedvezménnyel honorálják a kármentes éveket. Az ilyen jellegű kedvezmények biztosítóváltás és adott időn belül megkötött új szerződés esetén többnyire továbbvihetők.

Egyedi módon kezeli a kármentesség kérdését az Allianz. A biztosítónál kötött felelősségbiztosítás és casco esetében a kötelező felelősségbiztosítás bónuszosztályával arányos mértékben (10-60 százalék) csökken a casco önrésze is.

Szintén a megszerzett bónuszfokozat alapján nyújt kedvezményt az Union Bonus casco. Itt azonban nem az önrész, hanem a fizetendő díj csökken a bónuszosztállyal összhangban, s az elérhető megtakarítás a díj 5-40 százaléka is lehet. A konstrukció további érdekessége, hogy a kedvezmény a házastárs által kötött szerződésre is igénybe vehető, függetlenül a házastárs aktuális bónuszfokozatától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik