Élet-Stílus

A magyar nyelvnek nyílik múzeuma

A maga nemében egyedülálló múzeum nyílik a magyar nyelv tiszteletére a nyelvújító, Kazincy Ferenc falujában a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Széphalomban.

Az Összefogással Tokaj Világörökségéért projekt részeként több mint 400 millió forintból valósul meg a létesítmény, amelynek részleteit hétfőn jelentik be az alapítók. A Magyar Nyelv Múzeumát a nyelvújító Kazinczy emlékmauzóleuma mellett építik meg – tudatta az MTI-vel Martini Emil, a megyei önkormányzat sajtószóvivője.

A jelenleg Sátoraljaújhely közigazgatási területéhez tartozó Széphalomban másfél ezer négyzetméteres alapterületen épül fel az országban egyedülálló létesítmény, uniós, és hazai forrásokból. Széphalom Magyarország egyik leglátogatottabb irodalmi emlékhelye. Itt áll a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére építtetett Kazinczy Mauzóleum, amelyet 1873-ban adtak át. A múzeumkert környezete és szellemi öröksége szakmai szempontból is indokolja, hogy ezen a helyen épüljön meg a Magyar Nyelv Múzeuma – mondta a szóvivő.

Az 1500 négyzetméter alapterületűre tervezett intézményben hang-, dokumentum- és videoanyag szolgálja majd a nyelvi kultúra értékeinek közreadását, megismerését; az épületben színi előadásokra is várják majd az érdeklődőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik