Élet-Stílus

Persányi megválhat 23 autótól

Három iskola diákjai fogadtak a környezetvédelmi miniszterrel, hogy a tanév végéig nyolc százalékkal csökkentik üvegházgáz-kibocsátásukat. Ha a gyerekek nyernek, Persányi Miklós hetente egyszer gyalogol, és megválik a tárca 23 gépkocsijától - közölte az MTVSZ.

Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium és a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjai fogadást kötöttek Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszterrel. A Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) akciója egy tanév végéig tartó klíma-energia program, amelynek lényege, hogy az iskolák fogadnak a környezetvédelmi miniszterrel: a tanév végéig 8 százalékkal csökkentik üvegházgáz-kibocsátásukat.

Ha a gyerekek nyerik meg a fogadást, cserébe a környezetvédelmi miniszter végrehajtja vállalását: hetente egy alkalommal programjára gyalogosan vagy tömegközlekedési eszközzel megy el, és nem használja hivatali gépkocsiját. Kikapcsolja a Tv-, videó-készülékén a stand-by állapotot, és inkább mindig újraindítja. Üdítő és ásványvíz helyett csapvizet iszik. A minisztérium gépkocsi állományából elad 23 autót, illetve a KvVM-ben palackok, szénsavas italok helyett vizes kancsók használatát írja elő.

2000-ben 16 ország 88 iskolája vett részt a The Bet elnevezésű kampányban, ahol a gyerekek Margot Wallström akkori környezetvédelmi biztossal szemben megnyerték a fogadást, aki ennek következtében egy hónapon keresztül kerékpárral járt dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik