Élet-Stílus

F1: büntetés a törököknek

A Forma-1 eddigi legsúlyosabb büntetésében részesültek a Török Nagydíj szervezői, amiért politikai eseménynek használták az isztambuli futam díjkiosztóját.

5 millió dolláros büntetést szabott ki a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Török Nemzeti Sportszövetségre (TOSFED) és a Török Nagydíj rendezőire (MSO), amiért politikai célokhoz használták fel a Forma-1-et.

Történt ugyanis, hogy augusztus 27-én az isztambuli Forma-1-es futam díjkiosztóján a futamgyőztes Felipe Massának Mehmet Ali Talat adta át a díjat, akit az “Észak-Ciprusi Török Köztársaság” elnökeként jelöltek meg. Csakhogy ilyen ország nem létezik, azt egyedül Törökország ismeri el, semelyik másik állam nem. Ciprus északi részét 1974-ben foglalták el török katonák, az ország azóta is kettéosztott.

Törökország elfogadta az átszámítva 1,1 milliárd forintos büntetést, de Ciprus túl enyhének ítélte azt. Vélhetően arra számítottak, hogy az FIA esetleg megfosztja a rendezés jogától a törököket. Az ország egyébként nem csak Forma-1, hanem rali világbajnoki (WRC) és túraautó világbajnoki (WTCC) futamot is rendez.

Eddig a legmagasabb összeg, amit az FIA kiszabott, egymillió dollár volt. 2000-ben a Ferrarit büntették meg, amikor Rubens Barrichello maga elé engedte Michael Schumachert, de a pódiumon mégis Barrichello állt fel az első helyre. Ugyanekkora büntetést szabtak ki feltételesen a Magyar Nagydíj szervezőire 1998 után, amikor a nézők a verseny vége előtt bejutottak a pályára. Akkor csak 250 ezret kellett kifizetni, de ha két éven belül megismétlődött volna az eset, akkor a többit is beszedte volna az FIA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik