Élet-Stílus

Egyre nagyobbak az amerikai erdőtüzek

Az ország történetének eddigi legnagyobb erdőtűzsorozata sújtotta idén az Egyesül Államokat. A héten beköszöntő hűvös, csapadékos idő némi könnyebbséget jelent a nyugati térségben lángokkal küzdő tűzoltóknak.

Január óta – akkor Texas és Oklahoma államokban csaptak fel a lángok – az elmúlt kilenc hónap során 3,5 millió hektár erdő és füves terület vált a lángok martalékává. Ez meghaladja az elmúlt évtizedek 1,9 millió hektáros évi átlagát.

A tűzoltóknak az időjárás sem kedvezett, ezért mintegy száz külföldi – ausztráliai, új-zélandi és kanadai – tűzoltó segített a lángok megfékezésében.

Az alábbi műholdképen látható, Los Angelestől északnyugatra tomboló erdőtűz (pirossal jelölve) füstje nyugat felé sodródva szinte teljesen beborítja a Channel-szigeteket. A szigetcsoportból csak a Santa Rosa-sziget déli része és a San Miguel-sziget látszik. A tűz szeptember 4-én keletkezett, de a lángok az erősödő szél miatt 16-án rohamos mértékben továbbterjedtek. Egy nap alatt közel húszezer hektárral nőtt a lángba borult terület nagysága. A felvételt a NASA Modis műholdja készítette szeptember 17-én.

2100-ra megduplázódhat a tűz sújtotta területek kiterjedése

Több kutatás is rámutatott arra, hogy az ideihez hasonló mértékű erdőtüzek a jövőben valószínűleg „normálisnak” számítanak majd, amennyiben a globális felmelegedés és a szárazodás a jelenlegi ütemben folytatódik.

„Az Egyesült Államok nyugati térségének középhőmérséklete nő” – állítja Thomas Swetnam, tusconi Arizona Egyetem professzora, a Science című lap múlt havi számában. „Ez pedig kiváló feltételt teremt az erdőtüzek elszaporodásához.”

A tanulmány rámutat arra, hogy a globális felmelegedés hatására az erdőtűz „szezon” átlagosan mintegy 78 nappal, a nagy tüzek élettartama, pedig az eddigi átlagos 7,5 napról 37,1 napra nőtt. Mivel a hegyekben a hóolvadás hamarabb következik be, a növényzetnek több ideje van „kiszáradni”, így tökéletes táptalajt biztosít az erdőtüzekhez.

Becslések szerint 2100-ra a nyugati államok erdőterületein megduplázódik a tűzveszélyes területek kiterjedése, amennyiben a nyári középhőmérséklet 0,9 Celsius-fokkal nő. Habár az erdőtüzek száma és élettartama összességében véve nőni fog, az egyes évek között jelentős eltérés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik