Élet-Stílus

Hamarosan őszi fesztivál: ürömök és örömök

A Budapesti Őszi Fesztivál megnyitójának örömhangulatába némi üröm is került, amikor Kovalik Balázs művészeti vezető ostorozta a morálisan levitézlett kulturális szcénát. Demszky a Blaháról szedett követ mutogatott, neki meg lábakat.

Kovalik Balázs a FigyelőNetnek elmondta, hogy manapság egy színház könnyedén megteheti, hogy annak ellenére, hogy leszervezték a fellépést, nem sokkal a kezdés előtt derül ki, hogy aznap estére egy másik előadás szerepel a műsorukon. De még neves külföldi fellépőkkel is előfordul, hogy a letárgyalt időpontra Budapest helyett inkább Londonba mennek. A kimondott szavak szentsége azonban nem csak a kulturális élet szereplőinél hiányoznak. Az UMZE (Új Magyar Zene Egyesülete) kamaraegyüttes művészeti vezetője, Rácz Zoltán szerint ugyanis a kulturális kormányzat hiába ígért 30 milliót, azt nem kapták meg, így az őszi fesztiválon sem tudnak részt venni.

Sétáló szatyor Demszky előtt

Az anyagi és morális deficit után a Demszky Gábor főpolgármester egy a keddi tüntetésekről ottmaradt kődarabbal demonstrálta miért is van szükség a kultúrára, ami némiképp mesterkéltnek hatott. A városvezető és helyettese, Schiffer János egyébként Kovalik gondjait igyekeztek bagatelizálni, és rámutatni, hogy a fesztivál az elmúlt 15 évben egyre jobb, nagyobb és anyagilag is egyre több pénzből tud gazdálkodni. Ezért ünneplésként meg is érkezett egy torta, majd egy nagy szatyrot helyeztek az asztalra. A szatyor aztán mozogni kezdett és kibújt belőle egy női láb. A láb aztán lufikat osztogatott. Miközben a szatyor – amelyben a Tünet Együttes egyik táncosa volt – még sétált egy kicsit az asztalok körül, a nagy össznépi lufifújogatással befejeződött a fesztivál beharangozója.

Világsztárok jönnek

A fesztiválon egyébként tizenhat koncert, egy opera, kilenc tánc és négy színházi előadás, öt képzőművészeti kiállítás, valamint jónéhány besorolhatatlan műfajú produkció lesz október 6-20 közötti fesztiválon. A kortárs zene egyik, szó szerint ínyenc eseményének ígérkezik a Klangforum Wien mintegy nyolcórás zenés lakomája október 14-én. A 20. századi zenék, a kitűnő ételek és a jófajta borok kompozíciója azt a célt szolgálja, hogy a nézők és az alkotók megtapasztalják az étkezés rítusát, az alkohol és a zene mámorát. Michael Denhoff, a jeles német zeneszerző Kurtág György előtt tiszteleg Hommages et messages című koncertjével.

Október 7-én a kanadai csodaharsonás Tom Walsh triója igazi csemege lesz, akárcsak a zongorista fenomén Oláh Tzumó Árpád, aki New York-i zenészekkel közösen készített albumát mutatja be. A Miraculum Jam All Stars Bartók előtt tiszteleg. Goethe Faustja, Michael Thalheimer rendezése, a Deep Purple zenéje és a Deutsches Theater Berlin társulata együtt igazi színházi szenzáció. Balázs Zoltán Maladype Színháza – társrendező Zsótér Sándor – Wyspianski verses drámáját, az Akropoliszt mutatja be.

Körút Fesztivál és kiállítások

A Körúti Fesztivál célja, hogy felpumpálja a Nagykörút “némileg lestrapált szellemi vérkeringését” – ahogyan a tájékoztató fogalmaz. Ugyanaznap még két kiállítás is nyílik. A Kogart Házban magyar és külföldi képzőművészeti egyetemisták idén végzett alkotásai láthatók, Mánia, a szenvedély kötelez címmel.

Ezen kívül olyan avantgárd estek is lesznek, mint a TéreyUltra, amelynek keretében Térey János verseit tíz fiatal zeneszerző formálja dallá, vagy Szabó Réka Tünet Együttesének polgárpukkasztó produkcióit.

A fesztivál részletes programja a www.bof.hu-n is megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik