Élet-Stílus

Csak stresszt okoznak a mobiltelefonok

admin
admin

2006. 09. 19. 13:13

Tudományosan is bizonyítottá vált, hogy a mobil készülékek növelik a stresszt, azonban arról továbbra is megoszlik az orvosok és a kutatók véleménye, hogy az elektromágneses sugárzás okoz-e rákot.

A legújabb vizsgálatokat a Staffordshire Egyetem kutatója, David Sheffield és csapata végezte el. Kiderült, hogy a megvizsgált személyek 16 százalékánál emelkedett jelentősen a stressz-szint a rendszeres mobiltelefon-használat alatt. Szembeötlő volt, hogy amikor a szakemberek egy kísérlet során 20 felhasználótól átmenetileg elvették mobil készülékeiket, mindannyian nyugodtabbak lettek, és miközben a mobiltelefonálási szokásaikról kérdezték őket, folyamatosan lecsökkent a vérnyomásuk is.

Erik Huber, a Bécsi Orvosi Kamara munka- és környezet-egészségügyi referense szerint ez a vizsgálat sem adott teljes és megnyugtató választ arra a kérdésre, hogy okozhat-e rákot például a rendszeres mobiltelefon-használat. Ettől függetlenül az osztrák szakember szerint egyáltalán nem ajánlatos gyerekek kezébe mobil készüléket adni, mert rájuk a káros hatások hatványozottabban hathatnak.

A Helsinkiben található Finn Nukleáris Biztonsági Hivatal Sugárbiológiai Részlege által elvégzett vizsgálatokból ugyanakkor kiderült, hogy minden bizonnyal genetikai okai vannak a rendszeres mobiltelefon-használat esetén kialakuló agytumornak. Vagyis egyes emberek az átlagosnál érzékenyebbek a mobil készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzásra, és ezért alakul ki náluk az agydaganat. Bebizonyosodott az is, hogy az emberi sejtek két változata is különböző módon reagál az elektromágneses sugárzásra.

Mint ismeretes, a mobiltelefonok elektromágneses sugárzása káros hatásairól eddig is számtalan hír látott napvilágot, és évek óta élénk vita folyik ebben a kérdésben a szakemberek között. Felmerült például, hogy a mobil készülékek, illetve használatuk károsítja a DNS-t, szürkehályogot és elektromágneses zavarokat okoz, ugyanakkor az agytumorokkal kapcsolatos összefüggéseket nem sikerült kimutatni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.