Élet-Stílus

Útnak indult az első női űrturista

Elindult hétfőn reggel a kazahsztáni Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomásra (ISS)a Szojuz TMA-9 jelzésű orosz űrhajó, fedélzetén a világ első űrturistanőjével, az iráni származású Anoushe Ansarival.

A közép-európai idő szerint hajnali 6:08-kor induló űrhajó sikeresen ráállt Föld körüli pályájára. Szojuz három utasának egyike Anoushe Ansari, amerikai dúsgazdag asszony, aki bő egy hetet tölt majd a Föld körül 350-400 kilométerre keringő űrállomáson.

Az első női űrturistával utazik az ISS-re az amerikai Michael-Lopez Alegria és az orosz Mihail Tyurin. Ők a német Thomas Reiter űrhajóshoz csatlakoznak, és hat hónapig maradnak a világűrben. A 40 éves Ansari, aki a negyedik űrturista Dennis Tito, Mark Shuttleworth és Greg Olsen után, mintegy 20 millió dollárt fizetett az űrutazásért.

Az amerikaiak hazaindulnak

Az Atlantis vasárnap levált a nemzetközi űrállomásról. Az űrrepülőgép hattagú legénységének az volt a feladata, hogy felszereljen az űrállomásra egy összesen 72 méter hosszú és 12 méter széles, két szárnyból álló napelemet, amelynek révén megnő az ISS áramtermelő kapacitása. Az új napelemet csak a következő űrmisszió fogja üzembe helyezni. Az Atlantis a tervek szerint szerdán tér vissza Cape Canaveralra.


Az amerikai űrrepülőgépnek egyebek között azért volt sürgős a távozása, mert hétfőn a kazahsztáni Bajkonurból elindult a nemzetközi űrállomásra a Szojuz TMA-9 jelzésű orosz űrhajó, amelynek indítását éppen az Atlantis miatt késleltették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik