Élet-Stílus

Alonso miatt változtat a FIA

Különös körülmények között büntették meg Fernando Alonsót az Olasz Nagydíjon. Az eljárás ellen nemcsak a Renault csapat, de maga Bernie Ecclestone is szót emelt. Az FIA a felháborodás miatt változtatott.

Fernando Alonsót a Nemzetközi Automobil Szövetség sportfelügyelői megbüntették a monzai futam időmérő edzése után, miután állítólag feltartotta Felipe Massát. Ez az eset azonban komoly felháborodást váltott ki sokakból. A Renault vezetői és Fernando Alosno kemény szavakkal bírálták az FIA-t, amiért – szerintük – immár politikai döntések alapján és nem versenyben dőlnek el a versenyek. Az FIA ezt megtorlandó külön büntetést is kilátásba helyezett, mert rossz hírét keltik a sportnak. Csakhogy a Forma–1 első számú embere, Bernie Ecclestone száját nem lehet ilyen egyszerűen befogni…

Ecclestone kerek perec kijelentette, hogy az FIA a Ferrarinak kedvez döntéseivel, hiszen nincsen egyértelmű bizonyíték arra, hogy Alonso valóban feltartotta volna Massát. Sőt, az üzletember felvetette az ellensúlyos lengéscsillapítók ügyét is, szerinte ott sem egyértelmű az FIA igaza.

Úgy tűnik, a nagyfőnök szava kicsit súlyosabban nyom a latban, mert az FIA változásra szánta el magát. Ezentúl a versenyek lebonyolításánál segédkező, a Forma–1 Technikai Bizottsága vezetőjének, Charlie Whitingnak kell döntenie arról, mely eseményeket kell kivizsgálni.

Ezentúl a pilóták felvetéseit, hogy valaki esetlegesen feltartotta őket, már nem vizsgálják ki azonnal, csak akkor, ha egyértelmű a szándékosság. Csak ezekben az esetekben alkalmazzák az ide vonatkozó szabályt, ami szerint elveszik a vétkes legjobb köreit. Ezután a „feljelentőnek” kell bizonyítania, hogy sportszerűtlenség áldozata lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik