Élet-Stílus

Persányi: környezetvédő a konvergenciaprogram

A konvergenciaprogram a támogatások csökkentése révén visszaszorítja az energiafogyasztást, így jelentős pozitív klímavédelmi hatással jár majd – jelentette ki Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

Az euró bevezetését, illetve az államháztartás rendbetételét célzó dokumentum elsősorban közgazdasági jellegű, de környezetvédelmi vonatkozása is van: a program részeként az energiafogyasztás támogatásának csökkentése olyan lépés, amelyet a környezetvédők régóta szorgalmaznak – fogalmazott a zöldtárca vezetője.

Ha drágább, spórolunk

Persányi Miklós kifejtette: nem magyar specialitás, hogy aminek nincs ára, azzal pazarlóan bánnak az emberek. Példaként említette, hogy a vízdíjtámogatások csökkentése miatt 1990 óta 30 százalékkal esett vissza az ország vízfogyasztása. A miniszter megjegyezte, hogy ha nem is várható ilyen mértékű energiatakarékosság a konvergenciaprogram eredményeként, mégis többet fog jelenteni ahhoz az energiahatékonyság-javuláshoz képest, amely az elmúlt időszak erőművi fejlesztéseihez köthető.

A közelmúltban szenes erőművek több blokkját állították át fatüzelésűre. A fa biomasszaként megújuló energiaforrásnak tekinthető, amely nagyerőművi felhasználásban az ország villamosenergia-fogyasztásának mintegy 2 százalékát fedezi – mutatott rá Persányi Miklós. A klímaváltozást okozó üvegházhatást az azt előidéző gázok kibocsátása okozza, amelynek legnagyobb részéért az energetikai szektor felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik