Élet-Stílus

Naptorony áramfejlesztésre

admin
admin

2006. 09. 15. 12:14

Amerikai tudósok olyan naptoronnyal kísérleteznek, amely a napsugarak melegítő hatását használná villamos áram termelésére – írja a Figyelő.

A napenergia hasznosítására számos módszert dolgoztak már ki világszerte, amelyek közül a legelterjedtebbek a jól ismert napelemek, amelyek a fotonokat befogó és árammá alakító félvezetőkön alapuló szerkezetek.

Léteznek azonban olyan, a fény energiájával elektromos áramot termelő rendszerek is, amelyek a napsugarak melegítő hatását aknázzák ki. Az amerikai Sandia National Laboratories mérnökei most ilyenekkel kísérleteznek – ezekből nagyteljesítményű erőműveket építenének. Az általuk most létrehozott kísérleti naptoronnyal a technológia megvalósíthatóságát vizsgálják.

Tükrök továbbítják a sugarat

A naptorony lényege, hogy koncentrikusan elhelyezett tükrök segítségével egy központi oszlopra sugározzák a Nap hőjét, amely ebben (a hagyományos erőművekhez hasonlóan) gőzt fejleszt, az pedig már turbinák meghajtására használható. A tükröket – amelyeket számítógép-vezérlésű mechanikai rendszer fordít a Nap állásának megfelelő irányba – ezüstbevonatú dupla ablaküvegből készítik. A több mint 60 méter magas toronyban hőelvezető folyadékként jelenleg olajokkal, különböző folyékony fémekkel és sókkal kísérleteznek.

Az eddigi mérések megmutatták, hogy a központi vevőegységre irányított radiáció akár 2200 Celsius-fokosra is felhevítheti a levegőt, miközben a hőelvezető rendszer 800 fokosra melegszik. Ez pedig már bőven elegendő a gőz előállítására. A kutatók jelenleg a rendszer méretét igyekeznek csökkenteni, mivel annak meglehetősen nagy a helyigénye: az akár 750 háztartás villamosenergia-szükségleteit is fedező, 222 tükörből álló kísérleti telep 3 hektárt foglal el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.