Élet-Stílus

Elhunyt Oriana Fallaci írónő

Hosszan tartó, gyógyíthatatlan betegség után elhunyt Oriana Fallaci világhírű olasz író, újságíró, aki többek közt Jasszer Arafattal, Khomeini ajatollahhal és Golda Meir izraeli kormányfővel is készített interjút.

Az írónőt 77 éves korában, egy firenzei kórházban érte a halál. Az egykori háborús tudósítót nyersen energikus interjúi és provokatív beállítottságú írásai tették ismertté. Több mint tíz éve mutatták ki szervezetében a rákot, hírügynökségi jelentések szerint napok óta kórházban kezelték. Nevezetessé Henry Kissinger amerikai külügyminiszterrel, Jasszer Arafat palesztin vezetővel, Golda Meir izraeli kormányfővel és Khomeini ajatollahhal, az iráni forradalom vezetőjével készített kompromisszumot nem ismerő interjúi révén vált.

Tudósításai a világ legnagyobb példányszámú lapjaiban jelentek meg, a The Times, a The New York Times, a Der Stern, a Le Nouvel Observateur hasábjain. Az 1968. évi mexikói zavargások során puskagolyó sebesítette meg. A vietnami háborúban amerikai harci repülőgépek bevetésein vett részt.

Oriana Fallaci nemzetközi médiasztár volt, még mielőtt a „médiasztár” fogalom megszületett volna. Legutóbbi, Az értelem ereje című új művében azt állította, hogy a vén kontinens eladta lelkét az iszlám inváziónak, s bírálta a katolikus egyházat is, mert túl gyönge a mohamedán világgal szemben.

Szerinte a terroristák az elmúlt húsz évben hatezer ember életét oltották ki a Korán nevében. A neves újságíró úgy vélekedett, hogy az iszlám hit a szeretet helyébe gyűlöletet, a szabadság helyébe pedig rabszolgaságot szórt. Fallaci, az egykori ellenálló és háborús tudósító az utóbbi években ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, évekig New Yorkban élt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik