Élet-Stílus

1 tonnás volt az első merevlemez

admin
admin

2006. 09. 15. 09:22

Gyakran az ember bele sem gondol abba, hogy egy-egy alkatrész, amit használ, mióta is van jelen a számítástechnikában, elég csak az adataink tárolására használt winchesterekre gondolni. Ötven éve készült az első merevlemez.

A merevlemez ötvenedik születésnapját ünnepli. Bár a legelső modell mai szemmel nem büszkélkedhet éppen fantasztikus teljesítménnyel, azért egy pillanatnyi megemlékezést megérdemel. A mai háttértárolók nagyapját – nem is olyan meglepő módon – az IBM mérnökei fejlesztették ki. Az első mai értelemben vett merevlemeznek nevezhető mágneses adattárolót 1956. szeptember 13-án mutatták be a „Nagy Kék” szakemberei. Mindent elárul, hogy a cégnél a terméket csak úgy nevezik: „a szekrény, amely megváltoztatta a világot”. Az eszközt az IBM utolsó 305 Random Access Method of Accounting and Control (RAMAC) típusú számítógépéhez fejlesztették ki.

Méreteire jellemző, hogy valóban egy nagyobb ruhásszekrénnyi helyet foglalt el, működtetéséhez pedig egy kisebb szobát kellett biztosítani. Az egytonnás súlya szintén lenyűgöző volt. Adattárolási képessége azonban a napjainkban már szinte elenyészőnek számító 5 megabájtot tett ki. Az 5 megabájt adat rögzítésére ötven darab, egyenként 60 centiméter átmérőjű mágnesezett vaslemezt használtak, amelyek percenként 1200 fordulattal működtek. A készülék olyan zajt csapott, hogy a kezelők kizárólag fülvédőben tudtak mellette dolgozni.

A merevlemezt havonta 10 000 márkáért lehetett kibérelni, és 1961-ig gyártották. Maga az ötlet egyébként már az 1950-es évek elején megszületett, ám a gyakorlati megvalósítására egészen 1956 őszéig várni kellett. A háttértárolókat végül az IBM schönaichi (Németország) laboratóriumában alkották meg. Az egyes lemezeket egy porszívó-alkatrészekből épített vákuumos fordítóeszköz segítségével tudták egymáshoz illeszteni.

Az IBM adatai szerint a 350-es típusból végül összesen körülbelül 3000 darabot gyártottak. A problémát azonban nemcsak a bonyolult gyártás, a működés közben fellépő nagy zaj jelentette, hanem a 12 kilowattos fogyasztás is. Ennek ellenére a 350-es marad a mai merevlemezek nagyapja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.