Élet-Stílus

Zöld tea – a hosszú élet titka

Életünket jelentősen meghosszabbíthatjuk napi fél liter zöld tea fogyasztásával, állítják japán kutatók.

A zöld teafűből készült főzet közkedvelt ital a japán lakosok körében. A tea kedvező élettani hatása különösen a szívbetegségek és a stroke megelőzésének terén érvényesül. A kutatóorvosok szerint a vizsgálat eredménye magyarázatot adhat arra a jelentős különbségre, mely a halálozások számában jelentkezik Japán és az Egyesült Államok közt. Az amerikai országokban ugyanis általánosan 30 százalékkal többen halnak meg szívbetegség vagy agyvérzés következtében, mint Japánban.

A japán orvosok vizsgálatukat 1994-től kezdődően végezték. A kutatásban több mint 40 000, 40 és 79 év közötti, egészséges japán lakos vett részt. A páciensek 86 százaléka 11 éven keresztül részt vett a vizsgálatban. Ez idő alatt rendszeresen kérdőíveket töltöttek ki étkezési szokásaikról és egészségi állapotukról.

A kutatás eredményei szerint a tea kedvező hatása fokozottan érvényesül nők esetében. Feltehetőleg ez a női nemi hormon, az ösztrogén jelenlétének köszönhető, mely képes fokozni a tea pozitív hatását.

Japán és amerikai kutatóorvosok azonban mind egyetértenek abban, hogy a vizsgálat eredménye csupán összefüggés, s nem következmény. Az országok eltérő kultúrái, étkezési és életviteli különbségei miatt nem állítható egyértelműen, hogy az alacsonyabb halálozási szám a zöld tea fogyasztásának következménye. A zöld tea egészségre gyakorolt kedvező hatása azonban továbbra sem vitatható, így fogyasztása a nyugati országokban élő emberek számára is kifejezetten ajánlott.

Az ital fogyasztása azonban kerülendő vérhígitó készítményeket szedők számára, a zöld tea ugyanis K-vitaminban gazdag, mely épp a véralvadást segíti elő. Szintén kerülendő a tea magas hőmérsékleten történő fogyasztása, ez ugyanis fokozza a nyelőcsődaganat kockázatát. Éppen ezért a készítményt lehűtve vagy langyosan ajánlott fogyasztani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik