Élet-Stílus

Könyvtárakat, művelődési házakat élesztene újjá Hiller

A kulturális tárca a több célú, sok feladatot ellátó művelődési terek kialakítását támogatja - mondta csütörtökön Hiller István Tatabányán.

A “Közkincs program a harmadik évezredben” elnevezésű, a közép-dunántúli régió kulturális szakemberei részvételével megtartott konferencián a oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta: a Közkincs program hitel- és programtámogatási pályázatait a kormányzat az ez évben jóváhagyandó költségvetésében is támogatja.

Az állami támogatásokat a települések valódi kulturális központjaiba kell irányítani, elsősorban a könyvtárakba. Ezeket elektronikus információs központokká kell alakítani, nem fenntartható, hogy az egyik sarkon egy településen E-pont, a másik sarkon művelődési ház, másutt meg könyvtár fenntartását kelljen biztosítani. “Ezt nálunk gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak” – jelentette ki Hiller István.

Leszögezte. európai uniós támogatást elsősorban beruházási, fejlesztési célra lehet szerezni. Így a kulturális infrastruktúra, a szavai szerint lepusztult művelődési házak és a könyvtárak “fizikai” újjáélesztésére kell regionális szinten koncentrálni a pályázatoknál.

Az elmúlt évben 270 millió, idén 200 millió forint állt a kulturális vidékfejlesztés rendelkezésére. A kedvezményes hitelfelvétel hatására az elmúlt két évben 3,5 milliárd forintnyi vidéki kulturális infrastrukturális beruházás indult el az országban, a támogatottak több mint 50 százaléka a kétezer fős lélekszám alatti, önhibáján kívül hátrányos helyzetű településekhez jut el – mondta a miniszter.

Hiller István emlékeztetett arra, hogy a Közkincs program célja a kulturális vidékfejlesztés, a területi kulturális egyenlőtlenségek csökkentése, az e téren való beruházások optimalizálása. Olyan fejlesztéseket kell beindítani, amelyek hozzájárulnak az adott térség kulturális hagyományainak, szellemi és természeti kincseinek gondozásához, hazai és külföldi elismertetéséhez – mondta Hiller István kulturális és oktatási miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik