Élet-Stílus

Tesztpilóta lesz Schumacherből?

Bár Michael Schumacher bejelentette visszavonulását, a csapat tagjai szeretnék, ha jövőre is vezetné a Ferrari F1-es versenyautóját.

Tesztpilóta lesz Schumacherből? 1

Schumachert már megszokták (vezess.hu)




Tesztpilóta lesz Schumacherből? 2

Kimivel nulláról indulnak (EPA)

Amikor Michael Schumacher megérkezett a Ferrarihoz, nem volt elégedett a főtervező munkájával. Kerek perec megmondta a mérnöknek, milyen autót kellene terveznie ahhoz, hogy az gyors legyen. Ebből aztán lett is vita rendesen, majd javult a helyzet, amikor sikerült a Ferrarihoz csábítania Rory Byrne-t, aki korábban a Benettonál már tervezett neki győztes autót, de Schumacher távozása után visszavonult.

Ám egy idő után Schumacher stílusát kezdték megszokni a csapatnál, s kiderült, nem csak vezetni tud nagyon jól, az autókhoz is ért (hisz autószerelőnek tanult). Így aztán egyre jobb versenyautók születtek. Ellentétben más versenyzőkkel, a német pilóta komoly szerepet vállalt a versenyautók fejlesztésében és tesztelésében, ezzel is javítva esélyeit a végső sikerre. Nemcsak a csapat, de az autó is köréje épült. Éppen emiatt a csapatnál most aggódnak, hogy mi lesz ezután.

A Ferrari vezető versenymérnöke, Luca Baldisseri szeretné elérni, hogy Schumacher a jövőben is segítse a csapatot. „Tizenegy éve van velünk Schumacher, és nagyban neki köszönhetjük mindazt, amink van, javaslatai mindig értékesek voltak, s javított a munkamódszereinken. Gondban leszünk, hogy ugyanezen a színvonalon tudjuk folytatni nélküle. Beszéltem Jean Todttal, és Stefano Domenicalival, hogy győzzék meg, tesztelje az autóinkat a jövőben is” – mondta Baldisseri a Gazzetta dello Sportnak.

Egyetért munkatársával Nigel Stepney tesztmérnök is: „Nehéz tél vár ránk. Elveszítjük azt, aki sok éven át a csapat középpontja volt, úgy gondolom, hogy az előszezonban lesznek nehézségeink, mert Kimivel az alapoktól kell kezdenünk az építkezést.”

S nem is elképzelhetetlen Schumacher tesztpilótai bevetése, hiszen azt már menedzsere, Willi Weber is elárulta, hogy védence továbbra is kapcsolatban marad a Ferrarival, de még nem tudni a pontos helyét, feladatait. Miután jövőre a költségcsökkentések miatt a hivatalos FIA-napok átkerülhetnek a versenyek pénteki napjára, ezért még az is elképzelhető, hogy a futamok helyszínén is találkozhatunk a hétszeres világbajnokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik