Élet-Stílus

Madonna elbűvölte a moszkvaiakat

Madonna elbűvölte a moszkvaiakat első és egyetlen oroszországi koncertjén, amelyen 50 ezer rajongója ünnepelte őt kedd este a Luzsnyiki stadionban, fittyet hányva az orosz ortodox egyház intelmeire.

A 48 éves amerikai popdíva egy csillogó gömbben, lovaglóruhában ereszkedett le az aréna tetejéről kétórás show-ja kezdetén, majd bíborszínű blúzt öltve előadta azt az orosz ortodox egyház által bírált dalt is, amely alatt egy kereszten függ, töviskoronával a fején. A koncert alatt arra biztatta orosz rajongóit, hogy éljenek szabadságukkal, gondolkodjanak önállóan, s mondják ki a véleményüket.

A stadionban és környékén 3500 rendőr, 600 rohamrendőr és 45 lovas rendőr ügyelt a rendre, míg a levegőben két Mi-8-as helikopter váltotta egymást az őrszolgálatban.

Az orosz ortodox egyház eltanácsolta híveit a szentségtörőnek ítélt show-tól. Órákkal a koncert előtt a stadion közelében a rendőrök őrizetbe vettek öt pravoszláv tiltakozót, négy nőt és egy férfit, akik ikonokkal a kezükben, imával próbálták jobb belátásra bírni az oda igyekvőket.

Egy közeli metróállomásnál meghiúsult az Ortodox Zászlóvivők Szövetségének demonstrációja is, és tíz aktivistát a rendőrök előállítottak. E szervezet mintegy száz tagja már a múlt hét elején is tüntetett, “új inkvizíciót” sürgetve, amely “szembeszáll a keresztek, ikonok és más orosz ortodox jelképek megszentségtelenítésével”. Az egyházi tiltakozásokon kívül bonyodalmak voltak a koncert időpontja és helyszíne körül is.

Az időpontot egy nappal eltolták, elkerülve, hogy a 2001. szeptember 11-i, Amerika-ellenes terrortámadások ötödik évfordulójára essen. A helyszínt, amely eredetileg a Veréb-hegy lett volna, biztonsági okokból helyezték át a Luzsnyiki stadionba. A hétfőre és a Veréb-hegyre eladott 35 ezer jegyet az utóbbi napokban kicserélték, amit végül is sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik