Élet-Stílus

Új fapados Ferihegyen

Miközben ismét bővült a magyar fővárosból felszálló diszkont-légitársaságok száma, kettészakadt a piac: a három nagy cég szállítja az utasok háromnegyedét.

Új fapados cég vetette meg a lábát Budapesten. A cseh Smart Wings diszkont-légitársaság gépei először október elején szállnak fel Ferihegyről – nyilatkozta lapunknak Farkas Attila, a cég ügyvezető igazgatója. A korábban kiadott közleményekkel ellentétben most Prágába, Párizsba, Barcelonába és Madridba kínál jegyeket a társaság, és bár annyi bizonyos, hogy csak Nyugat-Európában gondolkodnak, a cégvezető szerint elképzelhető, hogy új desztinációkkal is előrukkolnak majd.

A fapados légitársaságokra jellemző erőteljes marketing helyett ugyanis a cégvezető szavai szerint a Smart Wings a meglévő igények feltérképezését és kielégítését tűzte céljául. Az erős konkurencia miatt elsősorban külföldi utasokra számítanak, tudta meg lapunk, de hogy nem mondanak le a magyar turistákról, üzletemberekről sem, annak bizonyítéka a most is futó reklámkampány.

Hárman elhúztak

Hogy az új társaság nem hagyja figyelmen kívül a konkurenciát, arra minden oka megvan, a piac ugyanis igencsak zsúfolt. Miközben az elmúlt közel egy év alatt a piac szerkezete jelentősen átalakult, alig csökkent a fapadossal, átszállás nélkül megközelíthető városok száma. Mivel tavaly nyár óta három fapados vonult ki Budapestről, és ugyanennyi érkezett, a társaságok száma (11) nem változott, a szereplők azonban két nagy csoportba tagozódtak.


Új fapados Ferihegyen 1

A három nagy cég (WizzAir, SkyEurope, easyJet) tavaly óta jelentősen növelte járatainak számát, e három társaság összesen 36 városba szállít utasokat, s ők büszkélkedhetnek az idei első féléves utasforgalom közel háromnegyedével. A többiek jóval lemaradva tőlük csupán néhány járatot üzemeltetnek, s jellemzően kerülik azokat a városokat, ahol konkurenciára akadhatnak. A Budapestről felszálló 11 diszkont-légitársaság összesen 47 városba kínálja útjait. ezek közül kilenc olyan van, ahová több fapados is repül. (Összeállítás a Budapestről fapadossal elérhető városokról >>)

Ellenszélben

Összességében azonban nem túl jól muzsikálnak hazánkban a fapadosok. Mint arról lapunk korábban az Eurocontrol statisztikájára hivatkozva beszámolt, az idei év első öt hónapjában átlagosan napi 52 fapados gép szállt le, illetve fel az országban, míg tavaly még 58-at regisztráltak. A diszkontcégek részesedése a teljes forgalomból 18-ról 15,7 százalékra esett vissza, miközben a kontinensen ezzel éppen ellentétes tendencia a jellemző: átlagosan több mint 2 százalékponttal törtek előre a fapadosok Európában.

A hírek ráadásul a fapados kínálat további csökkenéséről szólnak: a Figyelő információi szerint járatcsökkentésre készül az EasyJet és az Airberlin is, sőt utóbbiról olyan hírek is felröppentek, hogy teljesen kivonul Ferihegyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik