Élet-Stílus

Tizenegy gyereken tesztelték a H5N1 oltóanyagot

admin
admin

2006. 09. 12. 16:17

Tizenegy gyermeket beoltottak az influenza A H5N1 vírus elleni oltóanyaggal - tájékoztatta az MTI-t az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden.

A közlemény szerint a tizenegy gyermeket a Svábhegyi Állami Gyermek Gyógyintézetben oltották be, komplikáció nem történt. Augusztusban az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte, hogy gyereken is megkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata. A vizsgálatok, amelyhez húsz önkéntes szülő jelentkezését várják, országszerte három-négy vizsgálóhelyen történnek.

A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint etikailag elfogadhatatlan a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálása, mivel az nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióban előírtaknak, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Bujdosó László országos tiszti főorvos az Akadémia véleményére úgy reagált, hogy a gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, hiszen a gyermek nem kis felnőtt, különösen immunológiai szempontból és különösen egy vírussal szemben nem az. Ha kitörne az influenzajárvány, a vírus a gyerekekre jelentene leginkább veszélyt, és a terjedési sebessége miatt már nem lenne idő bármiféle klinikai kísérletet folytatni az oltóanyaggal – mondta a tiszti főorvos. Különösen igaz ez a dózisok szintjét beállító vizsgálatokra.

Csehák Judit, a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (BEGYK) elnöke az MTI megkeresésére azt válaszolta: ha a szülők el szeretnék kerülni, hogy a gyerekeik egyszer elkapjanak egy nagyobb betegséget, akkor kell lenni közöttük olyanoknak is, akik beleegyeznek, hogy más gyerekek érdekében éppen az ő gyerekükön próbáljanak ki egy ilyen oltóanyagot. Hangsúlyozta: minden gyermekeknek adható gyógyszert ki kell próbálni az érintetteken is, de kizárólag az “előírások és a norma szigorú betartásával”.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban kijelentette: megérti az Akadémia azon állásfoglalását, mely szerint etikailag elfogadhatatlan a madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálása, ugyanakkor hangsúlyozta: hivatalból még azért nem indít eljárást, mert nem rendelkezik olyan információkkal, amely arra utalna, hogy bármely hatóság, vagy egészségügyi közszolgáltató törvényt sértett volna.

Az egészségügyi miniszter és az Akadémia elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatokat követően engedélyezze a madárinfluenza elleni oltóanyag kipróbálását gyermekeken.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.