Élet-Stílus

A kamaszok 90 százalékának van mobilja

A mobiltelefon amennyire kuriózumnak számított egy évtizeddel ezelőtt, napjainkra annyira a mindennapok részévé vált. Nem ritka, hogy a kisgyerekek is saját készülékkel rendelkeznek, az persze már más kérdés, hogy jó-e ez így.

A Synovate Kids+Teens cég felméréséből kiderült, hogy ma már az egészen kis gyerekek között is vannak mobiltelefon-tulajdonosok. A 6–8 éves korosztály tagjainak 8, 9–10 éves gyerekek 37, míg a 11–12 éves fiatalok 66 százalékának van saját mobil készüléke. A 13–14 éves korosztálynál ez az arány már 89 százalék. A gyerekeknek azonban nemcsak az alapfunkciók fontosak, hanem a kiegészítő extrák is. Így például a 6–8 éveseknél a készülékek 24, míg a 13–14 éveseknél 52 százaléka rendelkezik beépített kamerával. A videók felvételére alkalmas mobiltelefonok aránya az utóbbi korosztály tagjai körében 21 százalék.

A 6 és 14 év közötti gyerekek 29 százaléka látott már mobil videókat. Többen már nemcsak néztek ilyen felvételeket, de többen készítenek is ilyet a saját vagy a barátaik, ismerőseik készülékeivel. Elszomorító és aggodalomra ad okot ugyanakkor, hogy a 6 és 14 év közötti csemetéknek már a 8 százaléka látott verést bemutató videót vagy videókat, és 6 százalékuk már tárolt is hosszabb ideig ilyen filmeket a mobiltelefonján.

Az erőszakos videók sajnos szintén a mindennapok részét képezik – világít rá a Teltarif. Terjedésüket gyakorlatilag lehetetlen megakadályozni. Bajorországban hiába tiltották be az iskolákban a mobilok használatát, a felvételek továbbra is megtalálják az utat a gyerekekhez. Már megszületett az első jogerős bírósági ítélet is a verések ügyében. A sonthofeni bíróság 3, illetve 6 napos közmunkára ítélt két 14 éves fiatalt, akiknek fogalmazásban kell megírniuk, hogy mi vezette őket a felvételek letöltésére, ezenkívül elkobozták a mobiljaikat. A két diák nem tudott magyarázatot adni a letöltésekre.

Idén júliusban a bajor iskolákban több mint 200 mobil készüléket foglaltak le, ezek közül 15-ön találtak hasonló felvételeket. Emiatt tíz diák ellen indult eljárás, hamarosan a többi ügyben is megszülethet a jogerős ítélet. Sajnos Magyarországon is volt hasonló eset, igaz szerencsére egyedinek bizonyult. Bajorországban egyébként bárki bevihet az iskolákba mobiltelefonokat, de azokat csak vészhelyzetben lehet bekapcsolni. Amennyiben valaki megsérti ezt a rendelkezést, lefoglalják a készüléket. Abba azonban a tanárok nem nézhetnek bele, mert az sérti az adatvédelmi jogszabályokat.

A törvény egyébként meglehetősen tág teret enged az oktatási intézményeknek. Ezért van olyan iskola, ahol teljesen tilos a mobiltelefon-használat, és van, ahol teljesen megengedett. A rendőrök és a szakemberek szerint azonban a legújabb esetek is azt bizonyítják, hogy sok helyen elbagatellizálják a hasonló ügyeket. Pedig nem az a baj, hogy egyre több gyereknek van mobil készüléke, hanem az, hogy nem megfelelő tartalmat töltenek le velük, tárolnak rajtuk vagy terjesztenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik