Élet-Stílus

Az IBM új szuperszámítógépe atomfegyver-kutatáshoz

Az eredetileg Sony PlayStation 3-hoz fejlesztett chip segítségével épít az IBM egy olyan új szuperszámítógépet, amivel kapcsolatban arra számítanak a szekértők, hogy áttörhetik a jelenleg elérhetetlen másodpercenként 1000 milliárd számítási műveletet.

A Roadrunner – gyalogkakukk – fedőnév alatt fejlesztett új számítógépet az IBM és a Los Alamos Nemzeti Laboratórium közösen építi meg. A két fázisban elkészülő szuperszámítógép első fázisa a kongresszus által megszavazott 35 millió dollárból készülhet el. A Roadrunner érdekessége, hogy az első fázisban az AMD Opteron technológiáját használja majd Linux operációs rendszerrel. Ezen a fázis kivitelezése már a jövő hónapban elkezdődhet.

Az igazi nagy sebességugrást azonban a 2007 végére tervezett második fázis hozhatja, amelynek anyagi vonzatairól még nem született döntés. A szuperszámítógép klasztereit – részegységeit – ekkor Cell processzorokra cserélik, amelyeket eredetileg a Sony Playstation 3-hoz fejlesztettek. A hibrid gép ekkor a tervek szerint 1,6 petaflop számítási sebességet érhet majd el.

A jelenleg listavezető Blu Gene/L rendszereket is messze maga mögött hagyó új fejlesztés az elsősorban nukleáris fegyverek fejlesztésére szakosodott Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban kapna helyet. A projektben foglaltak végrehajtása – amennyiben a kivitelezést jóváhagyják – még szeptemberben elkezdődne, a munkálatok pedig jövőre fejeződnének be.

Az IBM ezzel jó időre bebiztosítaná pozícióját a szuperszámítógép-ranglista élén, az USA pedig tovább folytathatná a nukleáris fegyverek „élettartamával” kapcsolatos vizsgálatait. Nem meglepő az sem, hogy a hivatalos jelentések szerint a Roadrunner projektet az amerikai Energy National Nuclear Security Administration – egy a nukleáris töltetek tároló és ellenőrző szervezet – használja majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik