Élet-Stílus

Esterházy és Szakcsi a primissima-jelöltek között

admin
admin

2006. 09. 12. 14:15

Tíz kategóriában harminc művészt, tudóst, építészt, sportolót és más közéleti személyiséget, kollektívát jelöltek Prima Primissima Díjra.

A díjjal azonos nevű alapítvány és a díj mellett működő társadalmi tanácsadó testület (TTT) kedden ismertette a „prímák” névsorát.

Idén a magyar irodalom kategóriában Esterházy Péter írót, Kalász Márton írót és Nagy Gáspár költőt jelölték a díjra. A magyar színház- és filmművészet területéről Eperjes Károly, Kállai Ferenc, valamint Nagy-Kálózy Eszter színészek a jelöltek – közölte Szinetár Miklós rendező, a díj és az alapítvány társadalmi tanácsadó testületének tagja.

Elmondta: a képzőművészet kategóriában Fehér László festőművész, Kő Pál szobrászművész és Péreli Zsuzsa textilművész, míg a magyar tudomány képviselői közül Papp Lajos orvosprofesszor, Sajó András jogászprofesszor, valamint Szántay Csaba akadémikus neve került a listára. Az oktatás és köznevelés területéről Benkő Lóránd akadémikust, Huszti Péter színművészt, a Színházművészeti Egyetem volt rektorát és Szerémy Gyula tanítót jelölték. Építőművészet kategóriában Bodonyi Csaba, Ferencz István és Oskó Judit építészek a jelöltek.

A magyar sajtó területéről – összevonva az írott és elektronikus sajtó korábbi kategóriákat – Czigány György szerkesztőt, a SÜNI ökológiai gyermekfolyóiratot és Vágó István műsorvezetőt választották prímának.

A népművészet és közművelődés témájában a Csillagszemű gyermek táncegyüttes, Kobzos Kiss Tamás népdalénekes és Márta István rendező, míg a zeneművészet területéről Fassang László orgonaművész, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző és Zorán előadóművész szerepel a jelöltek között.

Ebben az évben először szerepel új kategóriaként a magyar sport, amelyben az aktív sportolókat és edzőket, a magyar sport utánpótlásának nevelőit kívánja a zsűri elismerni. A kategória jelöltjei: Darnyi Tamás úszóedző, Janics Natasa és Kovács Katalin kajakversenyző páros, valamint Kemény Dénes vízilabdaedző.

A társadalmi tanácsadó testület javaslatokat kap a legkülönbözőbb területekről, ezeket megvitatja, majd titkosan szavaz. Ennek eredményeként jön létre az a háromtagú csoport, amelyből a prímák, majd később a primissimák lesznek.

A Prima Primissima díjátadó gálaestjét a Művészetek Palotájában rendezik meg december 8-án.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.