Élet-Stílus

Súlytalanságban készül az „űrsör”

Bordeauxban végzi a végső összeszerelési munkákat és műszaki teszteket az első Magyar súlytalansági kisérletet végző SpaceBeer (űrsör) csapat. Az ELTE és a Miskolci Egyetem mérnök-fizikus hallgatóiból álló nyolc fős csapat Babcsán Norbert berlini kutató vezetésével egy fémhab kísérletet végez majd.

A franciaországi Bordeauxban egy speciálisan átalakított Airbus 300-as repülőgép fedélzetén zuhanórepülésben 20-30 másodpercig több alkalommal is súlytalanságot hoznak létre. A mikrogravitációs környezetben így lehetőség van kémiai, biológiai, élettani és fizikai folyamatok vizsgálatára. Az ESA (Európai Űrügynökség) és a francia Novospace által szervezett kísérlet sorozatban először vesznek részt magyar diákok.

A magyar SpaceBeer csapat a fémhabot állit majd elő. A speciális eljárás során alumínium mintákat habosítanak. Hasonló kísérleteket végeztek már a földön is, de súlytalanságban olyan folyamatok is tanulmányozhatóvá válnak, melyek itt a földön épp a gravitáció miatt nem lehetségesek. A fémhab hasonlít a sörhabhoz, a csapat ezért is választotta a SpaceBeer (Űrsör) nevet.

Bordeauxban egy repülőtéren folynak az előkészületi munkák. A nemzetközi programba Európa szinte minden országából érkeztek egyetemista csoportok. Kelet-európából idén csak a magyarok kaptak lehetőséget a súlytalansági repülésre. A közel 80 kg-os olvasztó kemencét és a hozzá tartozó elektronikát a nyáron Berlinben és a KFKI AEKI laboratóriumában tesztelték a diákok. Most a repülés helyszínén már a végső összeszerelési és ellenőrző méréseket végzik.

A magyar csapat két alkalommal, szeptember 13-án és 14-én hajt majd végre egy-egy súlytalansági repülést a berendezéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik