Élet-Stílus

Ausztrál bordömpingre számíthatunk

Ausztrália a következő években mintegy 50 százalékkal szeretné növelni évente a Magyarországon eladott borainak mennyiségét - tájékoztatta Pálfi Erika, az ausztrál kereskedelmi képviselet marketingmenedzsere az MTI-t.

Az ausztrál kereskedelmi képviselet munkatársa annak kapcsán beszélt az ötödik kontinensről származó borok magyarországi eladási terveiről, hogy a jelenleg is zajló 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál vendég országa az idén Ausztrália.

Az utóbbi években Magyarországra mintegy 200-250 ezer ausztrál dollár értékű bort exportáltak a távoli kontinensről. Ez évente mintegy 300 hektoliternyi bort jelent. Ám az ausztrál kereskedelmi képviselet munkatársa szerint Magyarországon egyre inkább keresik a minőségi, így az ausztrál borokat is.

Nagyratörő magyarországi boreladási terveiket erre alapozzák az ausztrál borászati cégek. Kedvez nekik az is, hogy Magyarország a közelmúltban az Európai Unió tagja lett, így az ausztrál borokat terhelő importvámok lényegesen csökkentek.

Az első ötben

Ausztrália jelenleg a világ első öt borelőállító állama között van. Tavaly 14,2 millió hektoliter bort állítottak elő az ötödik kontinensen. (Összehasonlításként: Magyarországon évente átlagosan 4 millió hektoliter körüli bormennyiség kerül a pincékbe.) A megtermelt mennyiség 39 százalékát Ausztráliában fogyasztották el, míg a többit exportálták. Az ausztrál borokat elsősorban Nagy-Britanniában, az USA-ban, Kanadában, Új-Zélandon és Németországban fogyasztják a legtöbben.

Borfesztivál

A szeptember 1-15. között zajló 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál eseménysorozata az ország legnagyobb ilyen jellegű fesztiválrendezvénye. Az esemény központi rendezvényén, a borkiállításon és vásáron a Budai Várban – szeptember 6-10. között – mintegy 200 borászat 3000 féle borral mutatkozik be az érdeklődőknek.

A budavári borkiállítás és vásár mellett ebben az évben is változatos kulturális és szórakoztató programok várják a látogatókat.

A borfesztivál mára Közép-Európa egyik legrangosabb,
legnépszerűbb szakmai rendezvényévé nőtte ki magát. A rendezvénysorozaton több ezren sajátítják el évente a kulturált borfogyasztási szokásokat, ismerkednek meg a borok készítőivel és a borkultúrához kapcsolódó hagyományokkal.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik