Élet-Stílus

Több millió hír a Google archív-keresőjében

A világ legnépszerűbb online keresőjének Google News Archive Search nevű szolgáltatása segítségével ezentúl lehetőségünk van akár újsághírekben is kutatni, egészen a 18. századig visszamenően.

A cég az adatbázis összeállításakor többek között a The New York Times és a The Washington Post újságok kiadóival működött együtt, de ezenkívül hozzáférhetett a Reed Elsevier, a Dow Jones és a Reuters archívumaihoz is. A keresési oldalon csak elegendő beírni a kívánt fogalmat vagy szót, és máris megkapjuk a találatokat – időrendi sorrendben feltüntetve. A találatok azonban csak az eredeti hír kivonatai, az eredeti hírekhez úgy juthatunk el, ha rákattintunk a mellékelt linkekre.

Maga a Google News Archive Search ingyenes, azonban az egyes hírek esetében ez változó. Van olyan hír, amihez ingyen hozzáférhetünk, és van olyan, amelynek az elolvasásáért fizetnünk kell. Az új szolgáltatásban egyelőre nincsenek reklámok, ám ez a jövőben még változhat.

Évtizedes cikkek Maradonáról, egy kattintásra

A The New York Times esetében összesen kétmillió hír és cikk szerepel az adatbázisban, a legkorábbi 1981-ből származik. A tervek szerint azonban jövőre már a lap alapításának korában, vagyis az 1850-es években megjelent hírek is elérhetők lesznek. Az anyagok egyharmada ingyen hozzáférhető, míg a kétharmadának elolvasásáért egységesen 4,95 dollárt kell fizetniük a felhasználóknak. A Time magazin az 1923-as alapítása óta megjelent összes hírét és cikkét az adatbázis rendelkezésére bocsátotta, és ezek mindegyike ingyen elérhető. Ez összesen 300 000 dokumentumot jelent.

Danny Sullivan, a Searchenginewatch.com oldal szakértője szerint ennek az új megoldásnak köszönhetően az újság- és lapkiadók új bevételekhez juthatnak az archív hírek és cikkek értékesítésével, és szintén nőhetnek a reklámbevételeik is. Végül érdemes megjegyezni, hogy mivel a Google minden kiadóval szorosan együttműködik, így a vállalatnak várhatóan ezúttal nem kell majd a könyvdigitalizálási projektjében felmerültekhez hasonló szerzői jogi vitáktól tartania.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik