Élet-Stílus

Technológiai díj új fényforrások fejlesztéséért

Idén is átadják a Millenium Technológiai Díjat, amely a technológia Nobel-díjának számít évek óta. A díjazott idén energiatakarékos fényforrások fejlesztése érdekében végzett munkássága miatt kapja meg a díjat.

A 2006. évi Millennium Technológiai Díjat Shuji Nakamura professzornak adják át szeptember 8-án Helsinkiben. Az új fényforrások kutatásáért és fejlesztéséért odaítélt Technológiai Díj a világ legnagyobb technológiai díja, amelyet a finn Millennium Díj Alapítvány adományoz. Az ünnepségen az egymillió euró értékű elismerést és a díjjal járó „Csúcs” című kisplasztikát Tarja Halonen, a Finn Köztársaság elnöke adja át.

A díjat olyan innovációért ítélik oda, amely jelentősen javítja az emberi életminőséget, és támogatja a fenntartható fejlődést. Nakamura professzor újítása az új fényforrások tekintetében kiválóan megfelel ezen feltételeknek. A már jelenleg is kifejlesztett alkalmazások azt igazolják, hogy ezzel a technológiával jelentősen csökkenthető a világ energiafelhasználása, környezetbarát és hatékony energiafelhasználást kínál a fejlődő országoknak, hatékonyabbá és olcsóbbá válik a víztisztítás, és a korábbinál sokkal hatékonyabban működik majd az adattárolás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik