Élet-Stílus

Budapesten zongorázik Mahler

Gustav Mahler maga fog zongorázni a Művészetek Palotájában, ugyanis a csütörtökön kezdődő Mahler Ünnep különlegességeként olyan eredeti gépzongoratekercs szólal meg, amelyre a nagy zeneszerző játékát rögzítették – jelentette be Fischer Iván a rendezvény művészeti vezetője.

A Budapesti Fesztiválzenekar vezetője a Mahlernek szentelt ünnep megnyitója előtt elmondta, hogy Magyarországon mintha kevésbé becsülnék a hazánkhoz is kötődő zeneszerzőt. A tavaly alapított rendezvénnyel az a céljuk, hogy a világszerte tapasztalható boom után nálunk is kialakulhasson a Mahler-kultusz.

A második Budapesti Mahler Ünnepen szeptember 7. és 10 között a Művészetek Palotájában öt új mű ősbemutatója lesz, amely megmutatja, hogy Mahler milyen erősen hat a legújabb zenére. Emellett a Mahler-műveket olyan neves együttes adja majd elő, mint az Amszterdami Concertgebouw Zenekar , amely Mariss Jansons vezényletével pénteki koncertjén Mahler Budapesten komponált és itt is bemutatott I. (A titán) szimfóniáját játssza majd. A XIX. Század végén a budapesti operaházat dirigáló Mahlert most a Magyar Állami Operaház gyűjteményén keresztül is megismerhetjük, amelyhez a Habsburg Történeti Intézet ad segítséget.

Idén a Mahler Ünnep díszvendége a zeneszerző unokája, Marina Mahler, aki csütörtöki beszédével hivatalosan is megnyitotta az ünnepet. Az eseményre a szervezők könyvet és lemezt is kiadtak, amelyeket a helyszínen meg lehet vásárolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik