Élet-Stílus

A Földről szól a Kutatók éjszakája

A Föld megismerése és védelme a kiemelt témája az idén a Kutatók éjszakája programsorozatnak, amelyet szeptember 22-én rendeznek meg Európa-szerte s amelynek keretében egyszerre zajlanak majd a tudományos kutatást népszerűsítő programok - közölte a Mindentudás Egyeteme.

Ezen a napon kora reggeltől késő estig a legkülönfélébb programok, előadások, várják az érdeklődőket Budapesten és Győrben, amelyek célja, hogy bemutassák, hogyan érinti és segíti a mindennapokat a tudomány, a tudományos tevékenység.

A rendezvény kiemelt témája a Föld megismerése és védelme a tudomány eszközeivel, hogyan segíthetik a különböző tudományterületek együttesen a környezettudatos magatartás kialakítását – olvasható az MTI-nek megküldött közleményben.

Az érdeklődők látogatást tehetnek többek között a Műegyetem repülésszimulátor laboratóriumába, Budapest földalatti világa címmel a barlangok és a termálvizek létrejöttének titkait ismerhetik meg a Szemlőhegyi barlangba, illetve a Lukács fürdőbe szervezett kiránduláson.

Természeti katasztrófák a médiában és a filmekben címmel vetítéssel egybekötött előadást hallgathatnak, a Kutatók kocsmájában kötetlen, esti beszélgetés keretében Európát megjárt kutatók mesélnek szakmai lehetőségekről és tapasztalataikról, valamint kuriózumként kutató-feltaláló zenészek szórakoztatják a közönséget.

Este 6 órától a Jövő Házában élő internetes televíziós műsort készítenek a fenntartható fejlődés témájához kapcsolódva a természeti katasztrófák, a környezetvédelem, az atomenergia, a zöld energia, a tudatos fogyasztás területeit érintve. Győrben szabadtéri program keretében lehet gyönyörködni a csillagokban és tudományos kísérlet közben győződhetnek meg a látogatók arról, hogy valóban mozog-e a Föld.

A Kutatók éjszakája programsorozatban részt vesz a Tempus Közalapítvány, a Mindentudás Egyeteme, az ELTE, a BME, és a győri Széchenyi István Egyetem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik