Élet-Stílus

Decentralizálják a természetvédelmet

Törvénytervezetet terjeszt az Országgyűlés elé a nemzeti parkokról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) a jövő év első felében – jelentette be Persányi Miklós.

A zöldtárca vezetője hétfőn a 7. Magyar Ökológus Kongresszuson elmondta: a jogszabály azt kívánja elősegíteni, hogy a nemzetipark-igazgatóságok helyi szervezetekkel karöltve vidékfejlesztési tudásbázisokat hozzanak létre. A legszigorúbb természeti oltalom alatt álló területek általában hátrányos térségek, ahol a nemzeti parkok a térségi fejlesztések motorjaivá válhatnak.

Kifejtette: az új törvény azzal teszi lehetővé ezt a folyamatot, hogy a természeti értékek megőrzését nem csupán állami hatáskörben tartja, hanem abba a társadalom szélesebb körét is bevonja. A nemzeti parkok centralizált rendszere helyett arra van szükség, hogy az állami apparátus a helyi emberekkel barátságban lássa el a természetvédelem feladatait – mondta Persányi Miklós.

A feladatok között említette a természeti értékek megőrzésén túl a tudományos kutatásokat, a környezeti nevelést, illetve oktatást és az ökoturisztikai szolgáltatásokat. A miniszter megjegyezte, hogy már van példa a társadalmi szervezetek természetvédelmi tevékenységére: helyi civilszervezetek úgynevezett natúr parkokat hoztak létre több helyen az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik