Élet-Stílus

Decentralizálják a természetvédelmet

admin
admin

2006. 09. 05. 10:37

Törvénytervezetet terjeszt az Országgyűlés elé a nemzeti parkokról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) a jövő év első felében – jelentette be Persányi Miklós.

A zöldtárca vezetője hétfőn a 7. Magyar Ökológus Kongresszuson elmondta: a jogszabály azt kívánja elősegíteni, hogy a nemzetipark-igazgatóságok helyi szervezetekkel karöltve vidékfejlesztési tudásbázisokat hozzanak létre. A legszigorúbb természeti oltalom alatt álló területek általában hátrányos térségek, ahol a nemzeti parkok a térségi fejlesztések motorjaivá válhatnak.

Kifejtette: az új törvény azzal teszi lehetővé ezt a folyamatot, hogy a természeti értékek megőrzését nem csupán állami hatáskörben tartja, hanem abba a társadalom szélesebb körét is bevonja. A nemzeti parkok centralizált rendszere helyett arra van szükség, hogy az állami apparátus a helyi emberekkel barátságban lássa el a természetvédelem feladatait – mondta Persányi Miklós.

A feladatok között említette a természeti értékek megőrzésén túl a tudományos kutatásokat, a környezeti nevelést, illetve oktatást és az ökoturisztikai szolgáltatásokat. A miniszter megjegyezte, hogy már van példa a társadalmi szervezetek természetvédelmi tevékenységére: helyi civilszervezetek úgynevezett natúr parkokat hoztak létre több helyen az országban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.