Élet-Stílus

A böngészés magánügy

Egy új böngésző – a Browzar - szörfözés közbeni teljes anonimitást ígér a felhasználóknak. A program eltünteti a gépen felejtett személyes adatainkat.

Számos országban okoz gondot az interneten való szabad mozgás. A cenzorok árgus szemekkel figyelik az internetezők szokásait. Az interneten azonban mindennek nyoma van, lépéseink gyakorlatilag könnyedén visszakövethetők, adataink ellophatók és személyes azonosítóink könnyedén felderíthetők.

A Browzar-t fejlesztő cég most azt állítja, hogy olyan böngészőt dob piacra, amely nem hagy maga után nyomokat a számítógépen. A Browzar kilépéskor automatikusan töröl minden kukit és személyes rekordot, amelyből a böngésző kilétére lehetne következtetni.

Noha a legtöbb böngészőben manuálisan megvalósítható mindez, a felhasználók nagy többsége szinte soha sem törli a gépén felgyülemlett, néha jelentős biztonságikockázatot rejtő kódokat, programokat. A program automatikusan töröl minden a szörföző szokásaival kapcsolatos privát információt, így nagyobb biztonságot ad felhasználójának.

A Browzar nagy előnye, hogy akár a megosztott munkaállomásokon, akár az internet kávézókban is megvédelmezi a magán jellegű adatainkat és jelszavainkat. A fejlesztők szerint már mintegy 200 országból töltötték le programjukat, amely az Internet Explorerre épül rá. A programmal kapcsolatban kiemelték, hogy a személyes adatokat ugyan megvédi a Browzar, de az Explorer biztonsági szintjét nem emeli, annak hiányosságait, réseit nem javítja ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik