Élet-Stílus

Elérte Mexikót a John hurrikán szeme

A John trópusi vihar szeme elérte a szárazföldet a mexikói Baja California félsziget déli csücskénél, Cabo San Lucas üdülőhelytől mintegy 40 kilométerre nyugatra szombat reggel 4 óra tájban.

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerinti 2. erősségű hurrikán szeme óránkénti 175 kilométeres sebességű szelekkel csapott le a part menti falvakra a félsziget déli csücskénél. Előzőleg a hurrikán külső széle érte el szárazföldet viharos erejű szelekkel. San José Del Cabóban a szél letépte a boltok cégéreit, a közeli Cabo San Lucast heves eső áztatta. A hurrikán közeledtével mintegy 5000 turistát menekítettek ki, és valamennyi nyaralót sikerült a szélviharoknak ellenálló szállodaépületekben elhelyezni.

A hurrikán óránként 15 kilométeres/órás sebességgel halad észak felé, és előrejelzések szerint várhatóan 180 kilométeres/órás szelekkel csap le Baja California Sur szövetségi állam fővárosára, La Pazra, majd ismét a tenger felé veszi az irányt.

Míg a John Mexikó csendes-óceáni partjánál tombolt, az Egyesült Államok keleti partvidékén az Ernesto nevű szélvihar tovább veszített erejéből, de a vihar okozta heves esőzés így is négy ember halálát okozta. Pénteken egy-egy ember veszítette életét Észak-Carolina és Virgina államban autóbaleset következtében, míg előzőleg Floridában haltak meg ketten közlekedési balesetben.

Szombatra virradóra heves esőzések voltak Virginia, Pennsylvania, New Jersey és New York állam egyes részein. A virginiai Richmondban minden kétszáz házból telepítették ki a lakókat, Maryland állam több, alacsonyan fekvő településén több száz lakost evakuáltak. Az eső miatt számos út járhatatlanná vált, több mint 375 ezer ember maradt áram nélkül a keleti partvidéken.

A meteorológusok előrejelzése szerint a lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt nemcsak árvíz, de földcsuszamlások is fenyegetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik