Élet-Stílus

Tanévkezdés: számítógéppel vagy anélkül?

A legtöbb szülőnek komoly fejtörést okoz manapság, hogy miből gazdálkodja ki a csemetéje tanulásához szükséges összegeket. Külön kérdés az is, hogy kell-e a gyereknek számítógépet venni?

Természetesen a tankönyvek, füzetek, ceruzák, tollak, táska és egyéb kiegészítők eleve komoly terhet rónak egy átlagos háztartásra, főleg ha több iskoláskorú gyermek is van. Az ezredforduló óta viszont egyre komolyabb nyomás nehezedik a konzervatívabb szülőkre is: vesz-e otthonra a gyermekének számítógépet, bekötteti-e az internetet, mit enged meg neki a gép előtt, egyáltalán tudja e kontrollálni a digitális sarjak bármilyen tevékenységét a monitor előtt.

Számítógép-vásárlási szezon

Az elmúlt években a közoktatásban és a felsőoktatásban részt vevő fiatalok számítógéphez jutását célzó program, a Sulinet Expressz nagyban megkönnyítette a kevésbé tehetős családok dolgát is, bár ebben sokan kételkedtek, hiszen a rendszer a következő évi adózás során jelentett maximum 60 000 Ft-os jóváírást és nem nyújtott azonnali kedvezményt. Ennek ellenére a tavalyi évben közel 18 milliárd Ft értékben vásárolt a lakosság a Sulinet Expressz többszöri módosítás után kizárólag teljes számítógép konfigurációkra és notebookra korlátozott kínálatából. Azonban a forgalom nagy része nem az iskolakezdéshez, jóval inkább a karácsonyhoz kötődik, ezt a tényt erősítette meg Bánfalvi Gábor, a User’s Számítástechnika ügyvezető igazgatója is. Az sem okozott nagy meglepetést, hogy az iskolás gyermekeik számára gépet vásárló ügyfelek nagy része a legalacsonyabb árfekvésűek iránt érdeklődött és érdeklődik jelenleg is.

Az egyik jelenlegi legnagyobb Sulinet beszállító, a Samsung oldaláról Németh László, IT üzletágigazgató úgy látja, hogy „A tanévkezdés közeledtével érzékelhetően a kis felhasználók aktivitása növekedett meg leginkább. Disztribútoraink visszajelzése szerint elsősorban a gép+monitor konfigurációkat kedvelik a Sulinet vásárlók, melyek együttes vételára segítségével optimálisan lehet kihasználni az adó visszaigénylés felső hátárát. A gép+monitor+nyomtató konfigurációkra azonban viszonylag csekély a kereslet. Hogy pontosan milyen termékeinket vásárolják meg, az részben a konfigurációs csomagok árazásától függ, azonban jelentős részét a belépő szintű 17”-os LCD monitorok teszik ki. ODD-k esetében a PC-k már magukban foglalják az optikai meghajtót is (tehát nem különállóan értékesítik őket), a DVD-írók a dominánsak.

Sulinet Expressz utolsó felvonás

A még év végéig elérhető Sulinet Expressz-konstrukcióban a belépő szintű modelleket (monitor nélkül) már 83 000 Ft-os áron hazavihetik a vevők. Ezek a konfigurációk viszont kizárólag alapvető igényeket elégítenek ki. Az általunk vizsgált Iris, belépő szintű modellekben helyet kapott egy viszonylag gyors, 2,8GHz-es Celeron processzor, a Windows XP, Office és egyéb felhasználói programok futtatásához elegendő 512 Mbyte memória, 80 Gbyte-os háttértár és a manapság alapfelszereltségnek számító DVD-író is. Üröm az örömben, hogy ekkora összegért ne is számítson senki arra, hogy a csomag tartalmaz Microsoft Windows XP operációs rendszert, ehelyett egy szabadon felhasználható Linux disztribúcióval szállítják a gépet. Az alapvető irodai funkciók ellátására, internethasználatra ez is tökéletesen elegendő, de a kezdő számítógépfelhasználó gyakran ütközhet majd kompatibilitási gondokba, hiszen a számukra könnyedén elérhető kiegészítő programok nagy része elsősorban Windows-platformra készül.

Megvizsgáltuk a Sulinet Expressz keretein belül elérhető legdrágább készüléket is, ami az új trendeknek megfelelően már kétmagos processzort, 1 Gbyte memóriát, jóval nagyobb, 200 Gbyte-nyi háttértárat, illetve egy középkategóriás grafikus kártyát is kapott, amivel lehetővé válik számos, idén a polcokra került videojáték futtatása is. Érdekes jelenség, hogy a csúcsgép is szerénynek mondható kiszerelésben érkezik, hiszen ugyanazzal a fapados egérrel és billentyűzettel szerelik, mint a belépő modellt, illetve ehhez sem tartozik Windows XP licenc, ami azért sajnálatos, mert a hazai viszonyokat ismerve ezekre a gépekre szinte biztos, hogy kalózverzióban kerül fel a Microsoft operációs rendszere. Ennek a konfigurációnak az ára egyébként 193.000 Ft.

Az új szabályok a Sulinet vásárlói erejét nagymértékben csökkentették a program még idén is igen sikeresnek mondható, bár Német László, Samsung IT üzletágvezető szerint „a Sulinet által kitűzött célok csak részben valósultak meg, amely különösen a korai hibás szabályozásnak köszönhető, s bár ma már lényegesen kötöttebb feltételekkel lehet csak igénybe venni.

Mindezek ellenére sok olyan család jutott számítógéphez, akinek valóban szüksége volt rá, hasznossága tehát nem kétséges.” A jövő évtől már nem elérhető program mégsem fog hiányozni, hiszen „az állami támogatás megszűnése az alacsony jövedelműek vásárlási erejét ugyan jelentősen csökkenteni fogja, de ezzel párhuzamosan azonban egyre több szegmensben válik szükségessé / elérhetővé az első számítógép beszerzése, így jelenleg a kisvásárlók és a közepes méretű cégek jelentik számunkra az egyik kulcs-területet. Ezen felül az Uniós direktívák és a lehívható támogatások jobb kihasználása is segíti a kiesés pótlását, így jövőre is komoly növekedéssel számolunk a piacon.” – egészítette ki válaszát Németh

Kiegészítők

Az alapgép megvásárlásán túl természetes, hogy kiegészítők is kerülnek a kosárba. Bánfalvi szerint ezen eszközök köre érdemben nem változik, legalábbis nem jellemző igazán, hogy egyes termékek trendet képeznek, mások pedig eltűnnek, leszámítva a természetes evolúciót. Ilyen módon váltotta fel a CD-írót a mára szinte azonos árú DVD-író, illetve a CRT-képcsöves monitorokat az LCD-panel. Ugyanakkor a Sulinet Express-program legutóbbi változtatásával kapcsolatban a User’s ügyvezetője kitért arra is, hogy az új feltételek szerint szinte kizárólag nagyobb konzorciumok voltak képesek bekerülni a beszállítói körbe. Egyébiránt hasznosnak tartják magát a programot és azzal sem lenne gond, hogy kizárólag komplett gépekre szűkült a kör, de lehetőséget kellett volna adni a kisebb szereplőknek is, hogy saját kínálattal álljanak elő.

Notebook vagy asztali gép

Az elmúlt években a hordozható számítógépek piacán történt komoly árcsökkenések lehetővé tették, hogy otthoni felhasználók is bátrabban gondolkodjanak el a robosztus asztali gép kiváltásán. A Sulinet Express palettájában természetesen megtalálhatóak a noteszgépek is, persze némileg borsosabb áron, mint társaik. A legolcsóbb modellek közé tartozó Fujitsu-Siemens-, Acer- és Lenovo Thinkpad-laptopok bruttó 155-160 ezer Ft-os áron vihetők haza és érdekes módon a belépő szintű asztali gépnél még csábítóbb ajánlatnak is tűnnek, hiszen ez az ár legtöbbször tartalmaz egy Windows XP Home licencet is , nem kell monitort is vásárolni, ráadásul a gépek rendelkeznek vezeték nélküli hálózati adapterrel is. Amennyiben valaki nem kívánja játékra használni a készüléket, akkor több érv is szól a notebook mellett. Alacsonyabb energiafelvétele révén kevesebbet nyom a villanyszámlában, búcsút mondhatunk az asztalhoz kötöttségnek, illetve az összeszerelt géppekkel ellentétben megfelelő szintű támogatást várhatunk el a gyártó részéről.

Ugyanezen a véleményen volt Németh László, a Samsung IT üzletág vezetője: „Elsősorban a család szokásait kell figyelembe venni. Ahol nem fontos a mobilitás, illetve sok opcionális bővítésre (perifériákra) van szükség, esetleg kiemelten játék céljára vásárolják, ott a PC a jó választás. Ahol a mobilitás, a kényelem kiemelt szereppel bír, ott notebook-ra van szükség. Mivel az árkülönbség többnyire jelentős, fontos szempont az árszint mellett az értékvesztés (későbbi bővíthetőség vagy eladhatóság) átgondolása is.”

Szülői attitűd

Szerencsés helyzetben vannak azok a diákok, akiknek a szülei már digitális írástudók, azaz napi szinten használják a számítógépet és a világhálót is, hiszen gyermeküket is ezekkel az eszközökkel nevelik, ráadásul a számítógépbeszerzés során is megfontoltabb döntést képesek hozni a gyerek szükségleteit illetően. Pozitív jelenség, ha a szülő önmaga ugyan nem ért a számítástechnikához, de felismeri, hogy gyermeke számára kritikus jelentőséggel bírhat ez a fajta tudás. A témában legérintettebb réteget, a szülőket is szerettük volna megszólaltatni a kérdésben, ebben egy budapesti anya, Andrea volt segítségünkre, akinek egyik gyermeke az alsó tagozatos általános iskolai padokat koptatja. Andrea kérdésünkre elmondta: „Az iskolakezdés valószínűleg nagy terhet ró a legtöbb családra. A mi helyzetünk talán azért könnyebb, mert a férjem munkahelye biztosít egy 19 000 forintos tanszervásárlási utalványt, amelyet több üzletben fel lehet használni. Ez az összeg fedezi a szükséges tanszerek költségét (füzetek, tolltartó, ceruzák – grafit és színes – mértani segédeszközök – vonalzó, szögmérő – radír, stb.). Ha a szülő jól gazdálkodik, szerintem még az iskolatáska is belefér. A tankönyvek körülbelül 8000 forintos összeget tesznek ki, illetve pluszköltség a tanórán kívüli tevékenységekhez szükséges eszközök beszerzése” – jelezte.

Emellett fontosnak tartotta, hogy legyen otthon internet, manapság úgy gondolja, hogy nagy szükség van rá és nemcsak a gyermekek számára. Megítélése szerint egy átlagos magyar család elérhető árakon hozzájuthat egy szélessávú interneteléréshez.
„Egyáltalán nem korlátozom, hogy mennyi időt tölthetnek a gyerekek a gép előtt, sőt azt sem gondolom, hogy megfelelő szülői felügyelet mellett a gyermekeim az interneten olyan lapra tévednének, amely nem az ő koruknak megfelelő. Természetesen a szülő feladata ennek megakadályozása, bár ha távollétében kalandozik a gyermek olyan oldalakra, amelyek nem a korának megfelelőek, az nehezen kivédhető. Szerencsére a családban egyikünk sem számítógépfüggő” – egészítette ki Andrea válaszait az otthoni számítógéphasználatra vonatkozó kérdéseinkre.

Egészen más megvilágításba helyezte a kérdést Dóra, szintén budapesti, többgyermekes anya, aki nem tartja jó ötletnek az otthoni Internetelérés, szerinte iskolás gyermeke képes informatikai készségeit az oktatási intézmény falain belül fejleszteni. Otthon viszont nehezen kontrollálható, hogy gyermeke mennyi ideig ül a világhálót böngészve a számítógép előtt. Dóra véleménye szerint a gyermeki kor küldetése nem elsősorban az információk megszerzése, hanem az emberi készségek fejlesztése, melyet szabadidős tevékenységekkel és közös programokkal könnyen elérhet. Veszélyesnek tartja, hogy a modern ember már fiatalon szembesül a versenyszellemmel, ezért sok esetben a felnőttkor elejére szellemileg vagy lelkileg kiégetté válhat.

Digitális elvárások az iskolában

Az otthoni vizekről visszaevezve az iskolai színtérre eszébe juthat az olvasónak, hogy Kovács Kálmán , volt informatikai miniszter és Magyar Bálint, volt oktatási miniszter vízióiban korábban többször szerepelt a használható tudás megszerzése a közoktatásban, a digitális tananyag és az interaktív tábla és társai. Ezek jelenleg még valóban csak víziók, de az oktatók egy része már alternatívaként kínálja fel a házidolgozatokhoz, kutatómunkákhoz az internetes forrásokat. A számítástechnika órákon a középiskolák nagy részében már az ECDL-szabvány (European Computer Driving Licence, azaz Európai Számítógéphasználói Jogosítvány) tematikáit követik, ami a korábbi évek gyakorlatával ellentétben nem a kevesek által használható programozási ismeretekre, hanem a praktikus tudásra fókuszál. Ennek megfelelően az első évfolyamon az alapvető operációs rendszerekkel (DOS, Windows), a következő évben a táblázatkezelő és szövegszerkesztő programokkal (Excel, Word) ismerkednek meg a diákok, majd a későbbiekben adatbáziskezeléssel (Access), prezentáció- (PowerPoint) és weboldalkészítéssel (HTML nyelv) foglalkozhatnak a diákok – tudtuk meg Domboróczky János középiskolai informatika szakos oktatótól.

Internet otthonra

A megváltozott igényeket úgy tűnik a internetszolgáltatók némelyike is igyekszik meglovagolni. A T-Online aktuális ajánlatai között az elmúlt hónapokban feltűnt az úgynevezett Diák ADSL, amelyet a cég az iskoláskorú gyermekkel rendelkező, de egyébként a klasszikus csomagokkal el nem érhető családok számára pozicionált. A csomag ára és sávszélessége közel megegyezik a konkurens UPC Chello Light ajánlatával, annyi különbséggel, hogy nem tartalmaz adatforgalmi limitet, viszont csupán egy e-mail cím és jóval kevesebb webtárterület jár hozzá. Ugyan ez a csomag csupán elnevezésében hordozza a diákszempontokat, de mindenesetre figyelemreméltó folyamat kezdete lehet, hogy észrevették ezt a réteget is. A tartalomszolgáltatásban is érzékelhető a fejlődés a tinédzserek számára célzott termékekben, hiszen egyre sikeresebbé válik például a Hotdog.hu nevű Web 2.0-ás közösségi portál, melyet főként a tizenéves korosztály használ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik