Élet-Stílus

Szerdán indul az Atlantis

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) jövő szerdán indítja az Atlantis űrrepülőgépet a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette be helyi idő szerint csütörtökön a NASA.

A döntés azután született, hogy a NASA illetékesei ellenőrizték a floridai Kennedy űrrepülőtéren az Ernesto tropikus vihar elhaladta okozta esetleges károkat, de nem találtak meghibásodást. Az űrsikló indítását szerdán közép-európai idő szerint 14.29 perckor tervezik – közölte a NASA közleményében. “Ha az időjárás vagy más problémák megakadályozzák az Atlantis indítását, az indítás szeptember 7-én vagy 8-án történhet” – közölte a NASA.

Ezek az időpontok lehetővé teszik, hogy a 11 naposra tervezett űrutazás alatt az Atlantis hatfős legénysége valamennyi kitűzött feladatot elvégezze, és az űrsikló legkésőbb szeptember 17-én lekapcsolódjon a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). Így a Roszkozmosz, az orosz űrügynökség szeptember 18-án elindíthatja a Szojuz űrhajót az ISS-re.

A NASA a kilövőállást augusztus 25-én ért villámcsapás, majd az Ernesto tropikus vihar miatt halasztotta el az űrrepülőgép vasárnapra tervezett indítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik