Élet-Stílus

Dickens és Dante művei ingyen a neten

Az új tanévkezdésre időzíti a Google a könyvkeresője újratervezett változatának premierjét. A kínálatban számos klasszikus, így például Shakespeare és Dante is szerepel.

Ingyenesen letölthető és kinyomtatható a Google új szolgáltatása segítségével – a Google Book Search – ismert és kevésbé ismert könyvek sokasága az interneten.

Dante, Newton vagy más klasszikus szerzők felfedezése könnyebb lesz ezentúl, mostantól ugyanis a szolgáltatás segítségével a netezők költségmentesen tölthetik le a világ leghíresebb szerzőinek egy részét. Ezek a művek immáron szabadon másolhatók, hiszen nem tartoznak szerzői jogi védelem alá.

„Az adatbázisban jól ismert klasszikus művek, és a legkülönbözőbb témákkal foglalkozó, szinte teljesen ismeretlen könyvek is megtalálhatók” – mondta Sid Verba, a Harvard Egyetem könyvtárának igazgatója. „Ami valaha csupán óriási kutatókönyvtárak mélyén volt fellelhető, most egyszerűen megtalálható és elolvasható bárki által.”

A teljes könyvek megtalálása érdekében a felhasználók kiválaszthatják a „Full view” opciót a Google Book Searchön, majd pedig a „Download”-gombra kattintással tölthetik le azokat PDF-formátumban a gépükre. A rendszerben csak olyan szerzői jogvédelem alá eső könyvek érhetők el, amelyekre a kiadójuk engedélyt adott.

A cég nem közölte, hogy éppen mennyi címet tartalmaz a könyvkereső, de Dickens, Shakespeare, Dante mellett már magyar könyvek is találhatók a rendszerben. Érdekes volt lapozgatni a veretes szerkesztésű Magyar Történelmi Okmánytár 1859-ben kiadott példányát, amely éppen a Harward College könyvtárának 1902-es pecsétjét tartalmazza.

A projektben sok olyan jelentős könyvtár vesz részt, mint a Bostoni Közösségi Könyvtár, a Johns Hopkins Egyetem könyvtára, a Smithsonian Intézet vagy az Egyesült Királyság Nemzeti Archívuma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik