Élet-Stílus

Berlini kitüntetést kap Kertész Imre

Kertész Imre Nobel-díjas magyar író kapja Berlin városának legrangosabb kitüntetését, az Ernst Reuter emlékérmet ebben az évben - jelentette be Klaus Wowereit, a német főváros kormányzó polgármestere.

A berlini szenátus ezzel a kitüntetéssel kívánja elismerni Kertész Imre életművét, amelyre a megbékélés és a párbeszéd hirdetése nyomta rá bélyegét, különös tekintettel arra, hogy az író Auschwitz és Buchenwald túlélőjeként Berlinben alkotott – fogalmazott a kitüntetést indokolva a szociáldemokrata kormányzó polgármester.

A német fővárosban élő magyar írót méltatva Klaus Wowereit hangsúlyozta: Kertész Imre nem csak Berlin kiemelkedő személyisége, de a német fővároson messze túlszárnyaló szellemi és kulturális élet meghatározó alakja. Az emlékérmet maga a kormányzó polgármester adja át az írónak hétfő este a berlini városházán.

Az Ernst Reuter emlékérmet 1954 óta adományozza a berlini szenátus olyan hazai és külföldi személyiségeknek, akik Berlin érdekében kimagaslót alkottak. A kitüntetéssel a főváros a politikai, a tudományos és a szellemi-kulturális élet területén elért, kiemelkedő teljesítményt jutalmazza. Ernst Reuter Berlin egyik legtekintélyesebb háború utáni, szociáldemokrata politikusa volt.

1947-ben Berlin főpolgármesterévé választották, azonban az akkori szovjet vétó megakadályozta, hogy elfoglalja hivatalát, így azt csak 1949-től, a főváros kettészakítása után tudta betölteni. 1948 szeptemberében a német parlament, a Reichstag romjai előtt több mint háromszázezer német polgár előtt mondta el “történelmi” beszédét, amelyben felszólította a világ országait: ne engedjék Berlin feláldozását. Ernst Reuter egészen 1953-ban bekövetkezett haláláig az akkori Nyugat-Berlinben székelő berlini szenátus kormányzó polgármestere volt.

A szenátus 1954 márciusában döntött úgy, hogy emlékére több kitüntetést alapít, köztük az Ernst Reuter emlékérmet. Az Ernst Reuter plakett eddigi kitüntetettjei között volt egyebek között Hans-Jochen Vogel egykori berlini kormányzó polgármester, továbbá a világhírű olasz karmester, Claudio Abbado, aki – Herbert von Karajan örökébe lépve – 1989 és 2002 között vezényelte a világhírű Berlini Filharmonikusokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik