Élet-Stílus

Ingyenes elektronikus tankönyvek – reklámokkal

A szakemberek már régóta hangoztatják, hogy túl sok könyvet kell cipelniük táskájukban az iskolás gyerekeknek, és az Egyesült Államokban igyekeznek is megoldást találni a problémára.

Az átlagos iskolai könyvek többsége persze nemcsak nehéz, de sajnos gyakran nagyon drága is. Ez a probléma azonban nemcsak Magyarországon van jelen, hanem gyakorlatilag a világ szinte összes országában. Ezért kerül egyre inkább előtérbe az iskolákban az elektronikus tankönyvek alkalmazásának kérdése.

Ezt a problémát orvoslandó egy kis amerikai cég úgy döntött, hogy pénzmegtakarítási okokból a jövőben elektronikus tankönyveket kínál a diákoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A művek ingyenesek, azonban bőségesen el vannak látva reklámokkal. Az e-könyveket egy laptopon vagy egy PDA-készüléken lehet letárolni, bármikor meg lehet nyitni, beléjük lehet lapozni, ráadásul környezetbarát megoldásnak számítanak. A legnagyobb problémát azonban az átállás jelenti, mivel csak az Egyesült Államokban évi 4 milliárd dolláros forgalmú üzletet jelent a hagyományos tankönyvkészítés.

Az első fecske, amely e-tankönyveket készít, már meg is jelent a könyvpiacon, a Freeload Press nevezetű egyetemi kiadó. A két évvel ezelőtt alapított cég kínálatában jelenleg 15 könyv található, melyek többsége matematikai és gazdasági témájú. A dolog sikeres, hisz már most 38 egyetem vette fel könyvlistájába a Freeload Press katalógusában szereplő műveket.

Kérdés azonban, hogy vajon hány komoly író fog publikálni olyan könyvbe, amelynek az egyik oldalán a szakszöveg, míg a másikon egy hamburgerreklám található? Van azonban egy másik érdekesség is: egy michigani professzor tanítványai úgy döntöttek, hogy mivel az e-könyvek jók, de nem tökéletesen olvashatók, így inkább megvásárolják ezeknek a műveknek a kinyomtatható változatait. Ez egy köztes megoldás, ám így csupán 35 dollárba kerülnek a tankönyvek. Ez pedig ezt jelenti, hogy a hallgatók megtakaríthatták a vásárlásra fordítható összeg jelentős részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik