Élet-Stílus

Nő a mobil játékletöltések száma

Szakemberek szerint néhány éven belül meghatározóvá válhat ez a szektor, a bevételek elérhetik a több milliárd eurót.

Folyamatosan bővül a mobil és az internetes játékok piaca. Idén a mobil és az online játékok piacán jelen lévő cégek a BITKOM német szakmai szervezet becslése szerint hatmilliárd eurós forgalommal számolhatnak. Ez 43 százalékkal nagyobb összeg a tavaly regisztráltnál.

„Ez már nem csak a fiatalokról szól. Németországban például a mobil játékokat letöltő minden harmadik felhasználó 30 éves vagy még öregebb. Öt évvel ezelőtt ezek az adatok még a nullához közelítettek, ma pedig már gyakorlatilag ez az ágazat a játékipar egyik fő motorjának számít” – nyilatkozta Manfred Gerdes, a BITKOM elnökségi tagja.

Idén csak a mobil készülékekre kifejlesztett játékokból a becslések szerint legalább 2,6 milliárd eurós forgalom származik majd. Az összeg nagyobb részét a mobil játékok letöltésekor fizetett vagy az egyenlegekből levont díjak teszik ki. Jelentős bevételek származnak a reklámokból és a közösségi portálok havidíjaiból is. Utóbbi portálokon sokan regisztrálják magukat.

Csak Németországban idén 15 millió mobil játékot töltöttek le, illetve fognak letölteni az emberek. Ez 54 millió eurós forgalmat jelent a játékipar számára. A letöltések 31 százalékát jelenleg már a különböző játékok teszik ki, amelyek közül leginkább a régi klasszikusok (Tetris stb.), illetve a logikai és a stratégiai programok a legnépszerűbbek. A mobil játékok kü­lö­nö­sen a nőket érdeklik. A letöltők több mint egyharmada nő, és ez a szám a jövőben tovább emelkedhet.

„Az UMTS-technológia és a kompatibilis készülékek térhódításával tovább nő majd a mobil játékosok száma, hiszen egyszerűbbé és gyorsabbá válik a nagyobb méretű fájlok, tartalmak letöltése is” – tette hozzá Manfred Gerdes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik