Élet-Stílus

Kiszivárogtak a Windows Vista-árak

A Microsoft kanadai oldalán rövid időre közzétették a Vista változatainak tervezett árait. A tévedésből kikerült árak azt mutatják, hogy a cég alacsonyabb árral is segítené az operációs rendszer terjedését, remélhetőleg ez a megjelenésig így is marad.

A Neowin.net sikeresen elkapta a weboldal tartalmát, mielőtt azt a szoftvercég emberei eltávolították volna. Ezen szemügyre vehették a Windows Vista összes tervezett változatának várható árazását, legalábbis ami Kanadát illeti. A Microsoft időközben megerősítette, hogy véletlenül tették ki az oldalra az árakat, és igyekeztek leszögezni, hogy az északi szomszéd árai nem feleltethetők meg egy az egyben az USA-val.

A hiba folytán kiszivárgott adatok arra engednek következtetni, hogy a Vista tűrhető áron lát majd napvilágot. Emlékezhetünk arra, hogy a szoftvercég összesen hat különböző verziót tervez piacra dobni, amelyek az egyes funkciók és platformok támogatásában különböznek egymástól. A listából most kiderült, hogy a Home Basic – amely nagyjából a Windows XP Home változatnak feleltethető meg – 233 amerikai dollárnak megfelelő összegért lesz kapható, míg a Home Premium – Media Centerrel és Tablet PC támogatással kibővülve – 269 dollárba kerül majd. Az igazi meglepetés a Vista Business, azaz a Professional verziók utóda, amely olcsóbban kerül forgalomba, hiszen a második javítócsomaggal kiegészült Pro 386 dollárjával szemben csak 341 dollárba kerül.

A szoftvercég már korábban jelezte, hogy árazási stratégiájuk nem változik, vagyis az új operációs rendszer nem hoz magával drasztikusan módosult árakat. A jelek szerint ez valóban így lesz, hiszen a mezőnyből egyedül az új csúcskategóriás változat, a Vista Ultimate emelkedik ki. Az üzleti és otthoni felhasználásra egyaránt alkalmas verzió valamivel drágább lesz, 449 amerikai dollárt kóstál majd, ám ezért cserébe gyakorlatilag a már említett változatok egyvelegét kapjuk, nem kell lemondanunk semmilyen részletről. Igaz, ezek az árak kizárólag Kanadára vonatkoznak, az már a Microsofton múlik, hogy a többi országban mennyiben változtat a terven.

A cégtől megerősítették, hogy a hivatalos számokat a szeptemberben megjelenő RC1, azaz közel végleges verzióval egy időben teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik